Jessica Frejs bästa grilltips och recept

Jessica Frej har släppt kokboken "Grilla hur lätt som helst".

Jessica Frej är matprofilen som fixar festen hur enkelt som helst! Här ger hon sina bästa tips om glöden – och förklarar varför klänning är det bästa plagget att grilla i.
15 juli, 2019

Jessica Frej

Gör: Kokboksförfattare, klänningsdesigner, matskribent, tv-kock.
Ålder: 30 år.
Familj: Pojkvännen Christian och bonusson.
Bor: Nacka, utanför Stockholm.
Aktuell: Med boken Grilla hur lätt som helst (Harper Collins).

Det bästa med Jessica Frejs matfilosofi är att det mesta går väldigt snabbt och enkelt – men utan att smaken blir lidande. Någonsin. Hennes nya kokbok Grilla hur lätt som helst är inget undantag – precis i hennes härliga, tillgängliga stil: fylld med smarta, lättfixade, snygga och snabba recept som kommer att locka dig till nya upptäckter vid grillen i sommar, vi lovar!

Varför är grillat så grymt, tycker du?

– Smakerna! Du får fram fantastiska smaker när du grillar och de går inte att få på något annat sätt. Många har också otroligt starka smakminnen förknippade med grillning: sommarlov, ledighet, barndom … Det är delvis för att smakerna har så många positiva associationer som det blir så gott. Grillning är en expressväg in i sommarkänslan och semesterfeelingen!

Beskriv en perfekt kväll kring grillen.

– Det ska vara ostressad stämning. Ingen tid passa och ingen som är vrålhungrig för vi ska ju hinna pyssla lite: tända grillen, ta en drink, sitta barfota och skrubba potatis på en trappa i solen. Att grilla är att vara i stunden, gärna ett gäng eller en familj tillsammans men inte för många. Fyra till sex personer är lagom, då kan alla hjälpa till, vara delaktiga och hålla koll. Jag har grillat för 100 personer också och det kan vara roligt men det blir ju inte samma fridfulla känsla.

Det ska vara enkelt att grilla

Och det som grillas den här perfekta grillkvällen är förstås inte sådant som är superkrävande eller innehåller en massa olika moment, allt enligt Jessicas filosofi.

– Nej, det är roligare om alla kan vara närvarande och inte behöver dubbelmarinera, läsa om komplicerade grilltemperaturer i Exceldokument och blöta rökspån, eller upptäcka att ojdå, det här skulle ha marinerat i tre dygn och vi har bara tre timmar på oss. Det ska vara enkelt i alla led, för maximal njutning.

Nämn någon som inspirerat din grillmatlagning.

– Pappa har lärt mig grilla. Jag har lagat mat sedan jag var jätteliten men jag var lite sen att närma mig grillen. Men en gång när jag var 12–13 år satt pappa fast i bilkö och ringde och bad mig tända grillen. Hjälp, tänkte jag men han guidade mig via telefon, berättade hur jag skulle placera kol i gallret och så vidare. Sedan den dagen tycker jag att det är ett superkul sätt laga mat på. För grillning är inte svårare än annan matlagning. Kan du steka en korv på spisen kan du grilla en korv på grillen.

Men är det inte lite krångligt, det här med indirekt och direkt värme och så vidare?

– Grillning är att laga mat utomhus. Enda skillnaden att det är glöd i stället för en spisplatta eller en ugn. Och det är sjukt mycket roligare! När det gäller indirekt och direkt värme handlar det bara om att man vill ha en yta som är glödhet och en yta som är svalare. Fyll inte hela grillen med kol eller briketter. Skrapa dem åt sidan och ha en del av grillgallret över en sval yta för indirekt värme. Och så ska man inte ha en för liten grill. Ska du köpa en så skaffa en medelstor klotgrill, en klassisk sådan är bäst tycker jag

Många vill grilla grönare

Produktionen av Jessicas grillbok blev till ett av hennes bästa grillminnen. Teamet var i Kapstaden förra hösten och grillade i 10 dagar i sträck. Jessica gick upp, tände grillen och stod där tills middagshettan blev för het. De hade grillar, tändare, tallrikar och rekvisita, till och med bestick, med sig i packningen ner.

– Att göra den här boken var så otroligt roligt! Det var jag, fotografen Lina och assistenten Isabella – som båda är mina nära vänner. Det var som en galen kompissemester samtidigt som vi gjorde en hel bok.

Kött finns med, men har inte så stort utrymme i din bok – varför?

– Köttet står väl för sju recept av hundra i boken. Jag ville inte ta bort det helt för jag har några favoriter jag ville ha med, men kött grillar vi redan så mycket och jag inbillar mig att många kan det redan. Jag tänker att fler vill ha tips på grönt och fisk. Boken representerar hur jag själv äter och inför boken frågade jag också mina följare på Instagram vad de ville ha. Många önskade gröna recept men ändå en mix med lite annat, så att man bara ska behöva en enda bok om grillning.

Men du, på riktigt, har du alltid klänning på dig när du grillar?

– Min garderob består till 95 procent av klänningar. Där finns också två skjortor, shorts och ett par jeans. Men en gaffel och en klänning är allt jag behöver vid grillen. Läderförkläde och sådant, vem orkar det på sommaren? Jag vill vara fin och färdig för middagen!

Här är tre goda recept från Jessica Frejs kokbok!

1. Grillad sparrissallad

Somrig sallad med grillad sparris, brysselkål, salladslök och zucchini. Toppa med ätbara blommor och pressa över lite citron.

Till receptet >>

Grillad sparrissallad.

Grillad sparrissallad.

2. Halloumiburgare

Halloumiburgare är bland det godaste som finns. Med den hemmagjorda dressingen och den inlagda löken blir den helt perfekt!

Till receptet >>

Halloumiburgare.

Halloumiburgare.

3. Brietårta med jordgubbar

Du kan förstås toppa med något annat bärigt och sött: hallon, äppelkompott, blåbärssylt, varma hjortron eller fikonmarmelad.

Till receptet >>

Brietårta med jordgubbar.

Brietårta med jordgubbar.

Grilla hur lätt som helst (Harper Collins) av Jessica Frej.

Grilla hur lätt som helst (Harper Collins) av Jessica Frej.

Text: Sophia Genitz
Recept: Jessica Frej
Foto: Lina Edienberg Adamo