Jessica Frej tipsar om duoplantan TomTato

Jessica Frej gillar tomtato.

Visste du att tomater och potatis kommer från samma växtfamilj och att de dessutom går att odla på en och en och samma planta med namnet TomTato? Någon som fattat tycke för supertomaten är Jessica Frej.
01 maj, 2018

TomTato kan vara storstadsmänniskans bästa odlingsvän. Plantan som först ger söta körsbärstomater och när den sedan vissnat ner, väntar en potatisskörd i krukan.

Jessica Frejs favorit

Kocken och före detta Mästerkocken-tävlande Jessica Frej är inte mycket för att odla om det inte ger stor utdelning smakmässigt. Hon odlar kryddor, då de smakar så mycket mer än köpta. Men även tomater (som utgör basen i många av hennes rätter). Potatis, som är en av hennes egna favoriter, är något som hon själv äter flera gånger i veckan.

– TomTato är en helt genial grej och en fantastiskt rolig innovation! Tänk att två av mina favoritväxter samsas i en och samma planta! Ett klockrent val, speciellt för den som har ont om plats, säger Jessica.

Att det över huvud taget är möjligt att odla både tomat och potatis i samma växt beror på att de tillhör växtfamiljen Solanaceae. Tomatskottet är ympat på en potatisplanta.

Två tips från Jessica:

Tomater: Är det många tomater som mognar samtidigt är ett tips att ugnsrosta dem. Genom att långsamt rosta dem i ugnen koncentreras smakerna och den femte grundsmaken, umami framträder bättre.

Potatis: Grunden för att lyckas med potatis är att tillföra salt i vattnet när du kokar den!

Läs även: Jessica Frej lanserar färgglada klänningar

Jessica Frej i tomatröd klänning. Foto: Lena Granefelt

Jessica Frej i tomatröd klänning. Foto: Lena Granefelt

Källa: Blomsterfrämjandet