Italiensk smörgåstårta med mozzarella, tomat och oliver

Italiensk smörgåstårta med mozzarella, tomat och oliver.

Den största svenska hjälten på festbordet, smörgåstårtan, får här ett välbehövligt lyft med italienska smaker. Toppa med mozzarella, svarta oliver och plommontomater i klyftor. Elegant och lyxigt!
31 maj, 2018

Tips! Rostar man brödet blir smörgåstårtan mer rustik och kletar inte lika lätt ihop.

8 personer

Du behöver:

24 skivor kvadratiskt formbröd (utan kanter)

Fyllning 1:

1 dl pesto rosso

1 dl crème fraiche

Fyllning 2:

1 burk grön eller svart tapenade (200 g)

Fyllning 3:

200 g färskost med vitlök och örter

6 skivor salami

Garnering:

500 g färskost

1 dl majonnäs

1/2 citron, saften

salt

färskmald svartpeppar

Topping:

2 dl babyspenat

250 g minimozzarella

150 g gröna och svarta oliver

4 små plommontomater

salt

färskmald svartpeppar

Gör så här:

Rosta brödskivorna, låt dem svalna på galler.

Blanda pesto och crème fraiche till fyllningen. Lägg ut 6 brödskivor och bred på pesto- och crème fraiche-röran. Toppa med ytterligare 6 brödskivor och bred ut tapenaden. Toppa med ytterligare 6 brödskivor och bred ut färskost med vitlök och örter. Lägg på 6 skivor salami. Toppa med ytterligare 6 brödskivor.

Vispa färskosten med majonnäs, citronsaft och lite hett vatten för att få en jämn, bredbar crème. Smaka av med salt och peppar.

Täck smörgåstårtan med majonnäs- och färskostgarneringen, det går enklast med en spatel. Låt tårtan stå kallt minst 1 timme.

Tryck sedan försiktigt på spenatblad runt hela smörgåstårtan och toppa med mozzarella, oliver och plommontomater i klyftor. Krydda med salt och peppar. Låt stå 30 minuter innan servering.

Italiensk smörgåstårta med mozzarella, tomat och oliver.

Italiensk smörgåstårta med mozzarella, tomat och oliver.

Av: Sofia Andersson
Foto: Ina Agency