Så smakar de nya fikaglassarna från GB och Sia

14 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Fikaglass är den perfekta mixen mellan krämig glass och goda kakor. GB har förstått det oemotståndliga i den idén och lanserar i vår inte mindre än fyra fikaglassar. Sia vill inte vara sämre och släpper en morotskakeglass för att matcha deras kladdkakeglass. Vi har smakat på allihop!
Annons

Om man ska våga säga något om glasstrender de senaste åren så är det att det går mer och mer mot att innehålla så mycket godsaker som möjligt. GB:s nyheter i serien fikaglassar är inget undantag. Här utlovas kladdkakeglass med kladdkakebitar, glassen morotskaka med kakbitar och morotskakasås, äppelpajsglass med smak av äpple och kanel och smulpajsbitar och hallongrottaglassen med hallonsås och bitar av mördegskaka.

– Begreppet fika är något unikt för Sverige. Det innefattar väldigt mycket. Goda kakor såklart, men också paus och gemenskap vilket även hör glassen till. Därför har vi arbetat med några av de mest populära recepten på svenska fikaklassiker och gjort glass av dem. Det har varit ett inspirerande och utmanade jobb att få smaken av nybakade hallongrottor, kladdkaka, morotskaka och äppelpaj ner i en glasspint, och vi är väldigt stolta över resultatet, säger Julia Lundström Stenudd, produktchef på GB Glace i ett pressmeddelande.

Annons

När vi ändå höll på passade vi på att också sätta Sias morotskakeglass på prov i en rafflande morotskakeduell.

GB:s glassar kommer i bunkar om 480 ml och Sias morotskakeglass får du köpa som kulglass i glasskiosker.

Det vattnades i munnen på testpanelen redan innan testet satte igång. Det här lät ju för bra för att vara sant! Systematiskt smakade vi oss genom glassarna och hittade både höjdpunkter och besvikelser.

GB Fikaglass morotskaka

Det som utlovades: ”Härlig gräddglass, goda kakbitar och morotskakssås utgör en framtida klassiker på det moderna fikabordet.”

Smakpanelens åsikt: Här delades panelen i sina åsikter. Okej, tyckte någon, medan en annan girigt ville tillbaka med skeden i bunken flera gånger för att få mer. ”Smakar verkligen som morotskaka!” mötte ”Nää, inte så god”. Det vi alla önskade var fler geggiga kakbitar. De som lyckades hitta några sa nämligen att de var goda.

Annons

Sia Morotskaka

Det som utlovas: ”Gräddglass med smak av morotskaka, morotssylt och kakbitar.”

Smakpanelens åsikt: Här var våra åsikter lika delade som när det gällde GB:s variant. Det här är en lite kryddigare glass med lite mer sting. Däremot lyste de utlovade kakbitarna med sin frånvaro. ”Morotskaka smakar mer som GB:s glass, men den här smakar som jag skulle vilja att en morotskaka smakade” löd en av kommentarerna. ”Smakar som pepparkaka” tyckte en annan.

GB Fikaglass kladdkaka

Det som utlovas: Krämig chokladgräddglass, len sås med chokladsmak och läckra kladdkakebitar blir till en uppgraderad variant av den välkända kladdiga fikaklassikern.”

Annons

Smakpanelens åsikt: Det är inget snack, det här är en god chokladglass. Mustig och kraftfull i smaken. ”Det är ju verkligen en kraftig chokladsmak”, utbrast en av paneldeltagarna som försvar när de negativa kommentarerna började smyga fram. För var är de kladdiga kladdkakebitarna? Vi grävde rätt länge utan att hitta en enda. Nu hade vi kanske otur med just den bunke vi fick, men sådan otur ska man väl inte behöva drabbas av!?

Sia har också en kladdkakeglass som har en lika mustig och härlig chokladsmak och som dessutom är utrustad med fler kakbitar – så i den här kampen vinner Sia, även om den glassen inte är en nyhet.

GB Fikaglass hallongrotta

Det som utlovas: ”Krämig vaniljgräddglass med fräsch hallonsås och fylliga mördegskakbitar blir tillsammans en ljuvlig symfoni av söta och friska smaker.”

Annons

Smakpanelens åsikt: Men var den här inte lite trist? Som vaniljglass med hallonsås. Punkt. Påminner den inte lite om den gamla strutglassen Tophat (om någon nu minns den)? Minus chokladen. Precis som i de föregående glassarna letar vi lite besviket efter de utlovade kakbitarna. Hade det varit mer knapriga kakor hade det lyft smakupplevelsen. Det här var den glass som smakade minst som förebildskakan.

GB Fikaglass äppelpaj

Det som utlovas: ”Härlig gräddglass med smak av äppelpaj blandas med äppelsås, äppelbitar och krispiga smulpajbitar till en ny smaskig favorit.”

Smakpanelens åsikt: Oj, som den här delade panelen! Några ur panelen utropade lyckligt ”Det smakar ju VERKLIGEN som äppelpaj!” och grävde lystet i bunken gång på gång, medan en annan protesterade och tyckte att den smakade ”som barnglass och syntetiskt”. Den kommentaren fick förespråkarna att muttrande undra om hen ens ätit äppelpaj någon gång. På plussidan sätter vi att det var många smulpajsbitar, men för lite äppelsås.

Annons

Sammantaget kan vi säga att glassarna i grunden är goda, men alla är kanske inte så lika sina förebildskakor. Både GB och Sia kan sin gräddglass och krämigheten kan man inte klaga på. Vi kan slutligen konstatera att det inte går att ha för mycket kakbitar i glass.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons