7 smarta saker du kan använda en isform till

Smarta saker du kan använda en isform till.

Isformar går att använda till så mycket mer än att bara frysa in vanliga isbitar med. Här är sju tips på smarta användningsområden som garanterat kommer att underlätta din vardag.
04 juli, 2017

1. Iskaffe

Frys in kaffe i iskuber.

Frys in kaffe i iskuber.

En varm sommardag är iskaffe en riktig hit. Men är det riktigt varmt kan vanliga isbitar smälta snabbt och göra kaffet blaskigt. Genom att frysa in kaffe i iskuber motverkar du det problemet!

2. Barnmat

Barnmat är perfekt att frysa in.

Barnmat är perfekt att frysa in.

Puréer och såser till de små är enkelt och smidigt att frysa in. Gör ett rejält lass så du har till de dagar då maten inte är tillräcklig och du inte har hunnit köpa eller laga mer.

3. Tomatsås

Gör din egen tomatsås och frys in.

Gör din egen tomatsås och frys in.

Gör din egen tomatsås och frys in – ett superlätt tips om du ofta gör pastasåser eller köttfärssås! Dessutom är det mycket godare att göra en hemmagjord än att köpa färdiga såser i mataffären.

4. Chokladkuber

Frys in blockchoklad.

Frys in blockchoklad.

Frys in blockchoklad och ta ut 4-5 stycken nästa gång du vill dricka varm choklad. Hetta upp vanlig mjölk (eller varför inte vaniljmjölk!), häll upp i ett glas och lägg i några bitar choklad. Mums!

5. Matlagningsvin

Frys in vinet som blev över!

Frys in vinet som blev över! Via: blog.pontewinery

Blev det kvar några deciliter vin från helgens middag? Istället för att hälla ut vinet kan du fylla en iskubsform som får stå i frysen tills du ska göra en köttgryta eller liknande. Ta några kuber vin till nästa gång du ska laga en sås – de flesta såser till kötträtter blir riktigt goda med rödvin i såsen!

6. Grönsaker och färska örter

Frysta grönsakstärningar är perfekt till smoothies och soppor.

Frysta grönsakstärningar är perfekt till smoothies och soppor.

Frysta grönsakstärningar är perfekt till smoothies och soppor. Bara att slänga ner några tärningar i mixern eller i kastrullen och du har näringen fixad. Om du har köpt färska örter som nu har börjat bli trötta kan du enkelt hacka upp dem och frysa in. Ta ut och använd nästa gång du gör en gryta eller liknande.

7. Drinkdekorationer

Frys in blommor till drinkarna!

Frys in blommor till drinkarna! Via: gardentherapy

Blommor, glitter och paljetter… Det mesta blir fint att frysa in! Men om du vill använda iskuberna i en drink behöver du vara säker på att det du fryser in är ätbart. Annars kan du använda isbitarna till prydnad i en champagneskål eller liknande – minst lika fint.

Foto: Shutterstock, om inte annat anges