Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål

Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.

Krämig potatissoppa, lika god varm som kall! Lägg upp soppan i tallrikar, toppa med vilda kryddor som ramslök och kirskål och avsluta med bacon. Servera genast.
28 april, 2017

4 personer

Tid: 35 minuter

Du behöver:

3 msk olivolja

350 g mjölig kokt potatis (skalad och tärnad)

2 salladslökar (skuren i ringar)

2 schalottenlökar (finhackade)

7 dl färdigblandad grönsaksbuljong

salt och svartpeppar från kvarn

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

100 g bacon

30 stjälkar harsyra

2–3 ramslöksblad

3 stjälkar mynta

15 stjälkar kirskål

5 maskrosblad

20 stjälkar tusensköna

Gör så här:

Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs potatis, salladslök och schalottenlöken utan att de tar färg. Häll i grönsaksbuljong, smaka av med salt och peppar och låt det sjuda under lock i 20 minuter. Häll i grädden och mjölken och låt allt koka upp. Purea potatissoppan med stavmixer, vill du ha den extra slät kan du passera den genom en sil. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Knaperstek bacon, låt rinna av och bryt i bitar. Skölj kryddorna, torka dem försiktigt, noppa bladen från stjälkarna och hacka bladen grovt. Lägg upp soppan i tallrikar, toppa med kryddor och bacon. Servera genast.

Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.

Potatissoppa med bacon, ramslök och kirskål.

Recept och foto: Anke Schütz