Isabel Adrians sweet cherry pie

Isabel Adrians sweet cherry pie.

Smultoppingen gör den här pajen extra crunchig, vilket passar bra till den söta, rinniga fyllningen. Receptet kommer från Hollywoodfrun Isabel Adrian.
26 juni, 2018

6–8 personer

Tid: 1 timme och 20 minuter

Pajbotten:

125 g smör (kylskåpskallt, i bitar)

3 dl vetemjöl

1 tsk socker

1 nypa salt

2 msk kallt vatten

Fyllning:

ca 500 g körsbär

1 dl socker

3/4 dl vetemjöl

1 nypa salt

2 msk smör

Smultopping:

75 g smör

1 1/2 dl farinsocker

ca 6–8 grahams/fullkornskex (t ex Digestive-kex)

Gör så här:

Sätt ugnen på 220°. Blanda smör, mjöl, socker och salt i en matberedare och pulsa tills degen blir grovt smulig. Tillsätt 2 msk kallt vatten och fortsätt att blanda tills degen håller ihop. Tryck ut degen i en pajform, ca 22–26 cm, och låt degen hänga lite över kanten. Ställ i kylen i minst 30 minuter.

Kärna ur körsbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker, mjöl, salt och smör. Koka upp och rör tills blandningen tjocknar. Ta av från spisen och låt svalna. Kör i matberedare alla ingredienser till toppingen till en smulig massa.

Fyll pajen med körsbärsblandningen och strö över sockertoppingen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30–35 minuter. Låt svalna och servera gärna med äkta vaniljglass.

Tips! Iste är gott att dricka till pajen. Låt 4–6 påsar av valfritt te stå och dra i kokt vatten. Fyll sedan en kanna med det starka teet, kallt vatten, massor av is och skivade citronskivor. Söta ev med lite flytande honung eller annan sötning.

Isabels sweet cherry pie.

Isabels sweet cherry pie. Foto: Martin Löf