Inlagda jordärtskockor med grön tartarsås
Jordärtskockorna får härligt syrlig smak som sedan rundas av något i stekpannan.
6 portioner
Du behöver:
1 kg jordärtskockor
5 dl ättiksprit, 6 %
7 dl vatten
4 msk olivolja, till stekning
Flingsalt
Grön tartarsås:
4 cornichoner
2 msk kapris
1 ½ dl majonnäs
1 msk färsk, finhackad körvel
2 msk finhackad gräslök
1 msk färsk, finhackad dragon
10 droppar
Tabasco
Salt
Topping:
3 nävar vattenkrasse
3 msk finriven pepparrot
Gör så här:
- Skrubba jordärtskockorna och dela dem i halvor eller kvartar. Mät upp ättika och vatten i en kastrull och koka upp lagen.
- Koka jordärtskockorna i 30–25 minuter, tills de är nästan helt mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av. Stek sedan jordärtskockorna gyllene i en panna med en skvätt olivolja. Krydda med salt.
- Tartarsås: Hacka cornichoner och kapris fint. Blanda med majonnäs i en skål och tillsätt hackad körvel, gräslök och dragon. Smaka av med Tabasco och salt.
- Fördela lite grön tartarsås i botten på sex djupa tallrikar eller på ett stort fat. Toppa med stekta jordärtskockor och garnera med vattenkrasse och riven pepparrot. Servera genast.
Foto: Columbus Leth