4 portioner
Inbakad oxfilé:
600 g oxfilé
Salt och svartpeppar
Lite olja till stekning
2 msk dijonsenap
25 g smör till stekning
250 g skogschampinjoner
2 schalottenlökar
3 klyftor vitlök
5 kvistar timjan
8 skivor parmaskinka
1 rulle smördeg
1 ägg till pensling
Bakad rödlök:
4 rödlökar
Lite olja till stekning
4 små rödbetor
Sås:
4 dl oxbuljong
2 msk worcestershiresås
1 tsk senap
50 g smör
½ rödlök
Till servering:
1 radicchio (rosensallat)
ängssyra eller valfri grön ört
Gör så här:
- Putsa oxfilén, salta och peppra och bryn runt om i olja i en stekpanna.
- Ta från värmen och pensla filén med senap.
- Smält smöret i en liten kastrull.
- Hacka champinjonerna.
- Finhacka lök och vitlök.
- Stek försiktigt svamp, lök, vitlök och timjan i smöret tills all vätska ångat bort och svampen fått färg.
- Salta och peppra.
- Värm ugnen till 180°.
- Lägg ett lager plastfolie på köksbänken och fördela parmaskinkan ovanpå.
- Skinkbitarna ska överlappa varandra lite.
- Fördela stekt svamp och lök i ett jämnt lager över skinkan.
- Lägg oxfilén ovanpå och rulla plastfolien med skinka tätt runt filén, utan att plasten rullas in.
- Rulla ut smördegen och lägg den inrullade oxfilén ovanpå.
- Rulla in filén i smördeg och täck sidorna ordentligt så det sluter helt tätt.
- Pensla med uppvispat ägg och ugnsbaka ca 18 minuter.
- Låt vila i 10 minuter.
- Skala och halvera rödlökarna och stek dem hårt i lite olja till fin färg.
- Baka dem sedan mjuka i ugnen tillsammans med oxfilén.
- Skrubba rödbetorna och koka med skalet på i ca 25 minuter.
- Skölj med kallt vatten och pilla bort skalen.
- Mät upp buljong, worcestershiresås och senap i en kastrull.
- Låt koka ner till halva mängden.
- Vispa ner kallt smör.
Vid servering:
- Skär oxfilén i skivor och servera med bakad rödlök, kokt rödbeta och radicchio.
- Garnera med ört och sås över.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
LÄS MER: