Hummer burger deluxe

Hummer burger deluxe av Catarina König.

En lyxig hummer ger en lyxig hamburgare. Sveriges Mästerkock Catarina Königs hummerburgare är bara helt fantastiskt god. Man skulle faktiskt kunna säga hambur­garnas Rolls ­Royce!
06 mars, 2016

4 port

Tid: 30 min

Hummer:

3–4 humrar, kokta

100 g smör

1⁄2 röd mild chilifrukt, finhackad

1 vitlöksklyfta, skalad och pressad

Räkröra:

100 g räkor, skalade

1 dl majonnäs

1⁄2 dl crème fraiche, 34 %

1 msk finhackad dill

1 tsk pepparrot, riven

1 citron, skalet från hela, saften från halva

1⁄2 krm cayennepeppar

Citronavokado:

1⁄2 dl neutral olja (typ rapsolja)

1⁄2–1 citron, pressad saft

2 avokador

Till servering:

4 hamburgerbröd

1 rödlök, skalad

4 blad cosmopolitansallad

Gör så här:

1. Klyv humrarna på mitten, knäck klorna och pilla snyggt ut allt kött. Dela stjärtarna i fyra delar och klorna på hälften.

2. Blanda räkor, majonnäs, crème fraiche, dill, pepparrot, rivet citronskal, pressad citron och cayennepeppar. Salta och peppra efter smak.

3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med chili och vitlök, låt det svettas en stund tillsammans på medelvärme. Dra av från plattan och lägg ner hummerköttet. Rör om och låt stå till precis före servering.

4. Blanda olja och pressad citron, smaka upp med salt. Dela avokadorna, ta bort skalet och kärnan och skiva på tvären cirka 2 centimeter tjocka skivor. Häll citronetten över avokadon och vänd runt försiktigt.

5. Skiva rödlöken i tunna ringar och lägg i en skål med iskallt vatten.

6. Grilla bröden på insida och utsida. Hetta snabbt upp hummern i kryddsmöret, salta och vips, redo att servera.

7. Lägg den härliga räkröran varvat med hummerstjärtar, hummerklor, citronavokado, cosmopolitansallad och krispiga rödlöksringar mellan bröden. Servera som den är eller med hemgjorda pommes frites.

Receptet är hämtat från kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta) av Catarina König (Sveriges Mästerkock 2016).

Hummer burger deluxe från Catarina Königs kokbok "Varje dag är en fest".

Hummer burger deluxe från Catarina Königs kokbok ”Varje dag är en fest”.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: