Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Höstens deltagare i Dessertmästarna 2018

22 aug, 2018 
AvRedaktionen
Deltagare i Dessertmästarna, hösten 2018.
I höst är det dags för en ny säsong av Dessertmästarna, den sjunde säsongen i ordningen. Här kan du läsa allt om de åtta deltagarna!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Höstens deltagare i Dessertmästarna 2018.
Höstens deltagare i Dessertmästarna 2018.

Höstens säsong av Dessertmästarna får en chockstart när juryn omedelbart kastar in en ny twist i den första tävlingen. Det visar sig direkt att årets deltagare alla är mästerliga – men på helt olika saker.

Juryn består i vanlig ordning av de meriterade konditorerna Magnus Johansson, Roy Fares och Sebastien Boudet.

Magnus Johansson, Roy Fares och Sebastien Boudet.
Magnus Johansson, Roy Fares och Sebastien Boudet.

– Vi har aldrig haft ett så brett startfält tidigare. De här åtta deltagarna är alla väldigt olika både vad gäller bakgrund och spetskompetens. Och det gör att det blir en väldigt spännande säsong där man får anledning att fundera på vad som egentligen är viktigast i en desserttävling: envishet, erfarenhet, uthållighet eller smaksäkerhet? Det här blir en säsong med mycket känslor och tävlingsnerver. Och fantastiskt häftiga desserter, säger juryns Sebastien Boudet.

Annons

Bland höstens åtta tävlande finns en hårdrockande kallskänka, en jojkande lärare, en fotbollsspelande kökschef, en tävlingsinriktad dessertkock, en driven stjärnkock, en prisad chokladkock, en olympisk silvermedaljör i matlagning och en chokladmagiker som tävlar för sin pappas skull.

Dessertmästarna har säsongsstart onsdagen den 22 augusti 21:00 på Kanal 5. Man kan även se programmet på Dplay.

Det här är säsongens åtta tävlande:

1. Emma Pettersson, 24 år.

Emma Pettersson, 24 år.
Emma Pettersson, 24 år.

Gör: Kallskänka, Göteborg.
Bor: Varberg
Från: Falkenberg

Emma är en tjej med änglalik utstrålning och en själ full av rock’n’roll. När hennes pojkvän kom in på en utbildning i London hakade hon på dit och passade på att utbilda sig och ta ett Diplome de patisserie på den välkända skolan Le Cordon Bleu. Efter skolan hade hon ledigt i en dag, en söndag. På måndagen började hon jobba på en fransk restaurang där hon samlade på sig erfarenhet och, inte minst, skinn på näsan. ”Det var tufft jobb, man jobbade i 18 timmar och på en bra dag blev man tilltalad två gånger. Det var när de sa hej, och när de sa att det man gjort var skit.” Därefter fick hon jobb som ansvarig pastry chef på sin stora idol Gordon Ramseys ena restaurang, där hon byggde upp självkänslan. I dag jobbar hon på ett hotell parallellt med att hon driver det egna företaget Emmas patisserie från sitt kök i Varberg. Hon bakar helst till tonerna av Led Zeppelin, Black Sabbath, Aerosmith och Mötley Crue.

2. Eva Vilhelmsson, 41 år.

Eva Vilhelmsson, 41 år.
Eva Vilhelmsson, 41 år.

Gör: Köksmästare på Menigo, Stockholm.
Bor: Uppsala
Från: Uppsala

Eva är en mångsidig köksmästare som har erfarenhet från alla delar av restaurangbranschen. Redan som tvååring satt hon på köksbänken och rörde i puttrande grytor, och ganska snart vaknade också intresset för bakning. Mormor är hennes stora inspirationskälla. När Eva kom hem från skolan fanns hon där, alltid med något egenodlat som skulle förvandlas till en härlig måltid. Eva själv började redan som barn att slänga ihop trerättersmenyer till familjen på helgerna, och upptäckte snart även bakningen. Efter restaurangutbildningen i gymnasiet har Eva jobbat med mat på alla tänkbara sätt och platser, och 2016 var hon med och tog OS-silver i Culinary Olympics i Tyskland. Hennes styrka i Dessertmästarna är att hon är allsidig och dessutom lugn och metodisk när det kommer till tävling.

3. Hampus Fors, 24 år.

Hampus Fors, 24 år.
Hampus Fors, 24 år.

Gör: Kock på restaurang 28plus, Göteborg.
Bor: Göteborg
Från: Göteborg

Hampus är en ung och driven kock som till vardags jobbar på en stjärnkrog i Göteborg där han lägger ner mycket tid och stor möda på de vackra desserterna. Förra året kammade han hem silverplatsen i Årets unga kock, och nu tävlar han i Stockholm culinary team. Han har spelat handboll sedan barnsben och är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Hampus ser Dessertmästarna som en chans att visa vad han går för, och vilka fantastiska desserter han kan skapa. Han beskriver sig själv som en dålig förlorare, men ”kanske inte en jättebra vinnare heller eftersom jag gillar att retas”. Nu vill han bli den första att ta Dessertmästarstatyetten till Göteborg.

4. Joachim Malmsten, 49 år.

Joachim Malmsten, 49 år.
Joachim Malmsten, 49 år.

Gör: Driver Dragsö Campings restaurang Havsviken, Karlskrona.
Bor: Karlskrona
Från: Jönköping

Joachim är köksmästaren som driver en restaurang i Karlskronas skärgård. Nästan all övrig tid ägnar han åt sin stora passion: choklad. Han driver en prisad chokladfabrik, Joachims chokladpraliner, i sitt kök sedan många år tillbaka. I julas skapade han praliner med 27 olika smaker, som sedan paketerades och skickades till chokladälskare över hela landet. ”Frugan blir lite irriterad när det är stora mängder som produceras”, skrattar Joachim, som drömmer om en egen chokladateljé på tomten. Han ser Dessertmästarna som en bra plats att synas och höras, och ser en styrka i att han har erfarenhet från många olika kök efter att ha jobbat som kock på ett trettiotal ställen. Joachim är alls ingen konditor, hävdar han, men han är bra på både konsistenser och smaker och han nöjer sig inte förrän det han skapat är helt perfekt.

5. Mikael Klack, 33 år.

Mikael Klack, 33 år.
Mikael Klack, 33 år.

Gör: Chokladkonditor på Sabis Fältöversten.
Bor: Stockholm
Från: Eskilstuna

Förra sommaren fick Mikael veta att hans älskade pappa drabbats av obotlig cancer. Hans föräldrar har stöttat honom genom hela livet, och hans pappa har länge sagt åt honom att han borde söka till Dessertmästarna. Nu gör han det, för att hedra sin far. ”Livet är kort, gör det du vill göra när du har chansen. Ta vara på det du har, du vet inte vad som händer i morgon”, säger Mikael, som tycker att det viktigaste i livet är att må bra och ta hand om dem man älskar. Till vardags jobbar detta målinriktade energiknippe som chokladkonditor. Han älskar sitt jobb, gör allt från grunden och får fria händer att skapa chokladmagi. Han flyttade till Stockholm på sin 20-årsdag, med planen att jobba i huvudstaden en sommar, men sedan blev han kvar. Mikael tackar inte nej till en utmaning, och träffade till och med sitt livs kärlek genom en vadslagning. En kompis slog vad om att han inte skulle våga gå fram till snyggingen på dansgolvet under en utekväll med vänner. Tolv år senare är snyggingen på dansgolvet Mikaels make.

6. Nik Märak, 54 år.

Nik Märak, 54 år.
Nik Märak, 54 år.

Gör: Lärare i konditori och bageri på Medborgarskolan, Stockholm.
Bor: Stockholm
Från: Jokkmokk

”Det är roligare att säga ja än att säga nej.” Så resonerar Nik, vars cv knappast ryms på ett A4. Hon driver egna företaget Chokladnomad, är en del av trion Gålmuk, bakar tunnbröd på bland annat Skansen och är ordförande i brödbranschrådets tunnbrödsgrupp, är ordförande i Stockholms sameförening, håller kurser i samisk bakning och desserter, är skådespelare på teater och i film, är utbildad sameslöjdare, kock, kallskänka och bagare och är dessutom lärare i diplomkurserna inom konditori och bageri på Medborgarskolan i Stockholm. ”Jag har sjungit mig genom livet. Och slukat eld”, konstaterar hon med ett varmt leende. I Dessertmästarna vill hon sätta Sápmi och dess fantastiska örtvärld på dessertkartan. Hennes största styrka är att hon är orädd och prestigelös, och alltid utgår från att folk vill väl.

7. Niklas Nordin, 25 år.

Niklas Nordin, 25 år.
Niklas Nordin, 25 år.

Gör: Kökschef på Frenchi.
Bor: Uppsala
Från: Nyköping

Niklas skickade in sin ansökan till Dessertmästarna för att han ville ”visa att jag inte är värdelös”. Han är en passionerad och driven kille som i gymnasiet stod i ett vägskäl: fotbollen eller matlagningen. Han tränade fotboll 17 gånger i veckan och hade tankar på en proffskarriär, men hjärtat hörde hemma i köket. Efter gymnasiet åkte han till Norge för att arbeta som kock. Vännerna slog vad om att han skulle bli chef inom tre år, och de fick rätt. Han beskriver sig som en ödmjuk vinnarskalle och en temperamentsfull glädjespridare som alltid strävar efter att hjälpa andra och dela med sig av sin kunskap. Under en stor del av sin skoltid var han utsatt för mobbning, vilket satt sina spår i honom. I dag vill han visa världen, och andra drabbade, att det finns en väg. Hans styrkor i köket är att han är smaksäker och att han alltid kan lägga in en extra växel när det behövs.

8. Sofia Söderberg, 30 år.

Sofia Söderberg, 30 år.
Sofia Söderberg, 30 år.

Gör: Dessertkock på Castello Banfi i Toscana.
Bor: Toscana
Från: Karlstad

Sofia passade på att söka till Dessertmästarna eftersom den prisade restaurang i Toscana där hon jobbar som dessertkock skulle hålla stängt i några månader för renovering. Det kunde vara en rolig utmaning, och just utmaningar är något hon har gått igång på ända sedan hennes storebror triggade henne att städa hans rum och springa hans ärenden på tid. Hon har utbildat sig till konditor i Schweiz och fick efter praktiken i Toscana anställning direkt. Tillsammans med sina kollegor kämpar hon nu för att restaurangen ska få sin första Michelinstjärna. Hon tar gärna med sig den italienska tekniken och smaksäkerheten och blandar den med den svenska estetiken, och hennes styrka är vackra uppläggningar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons