Hjärtformad chokladtårta med björnbär

Hjärtformad chokladtårta med björnbär.

En underbart chokladig och mäktig tårta! Påbörjas dagen före, eftersom glasyren helst ska stelna över natten i rumstemperatur. Orkidéblommor till dekor brukar finnas i välsorterade asiatiska mataffärer.
06 juli, 2018

10–12 personer

Tid: 1 timme och 40 minuter

Chokladkaka:

250 g mörk choklad (gärna 70 %)

250 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl råsocker

3 ägg + 1 äggula

1 dl (60 g) vetemjöl

drygt 1 dl (60 g) kakao

1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

Chokladglasyr:

300 g mörk choklad

3 dl vispgrädde

1 msk honung

25 g rumsvarmt smör

Fyllning:

50 g hasselnötter (lätt rostade)

225 g björnbär (färska eller frysta och tinade) + ev som tillbehör

orkidéer till dekor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper. Eller smörj formen. Smält 200 g choklad försiktigt över vattenbad eller i mikron. Hacka resten (50 g) av chokladen grovt. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje ägg. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen, släta ut den och grädda mitt i ugnen i drygt en timme.

Prova gärna med en sticka, smeten ska ha stannat och inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara helt genomgräddad. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. Hacka nötterna grovt. Skär kakan på mitten så att du får två bottnar. Det är kladdigt och tungt, men kämpa på! Hit kan du förbereda. Bred ett tunt lager glasyr på ena botten, strö över björnbär och de hackade nötterna. Lägg på nästa botten och bred resten av glasyren över kakan.

Hjärtformad chokladtårta. Foto: Ulrika Ekblom

Hjärtformad chokladtårta. Foto: Ulrika Ekblom

Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn.

LÄS MER: 9 vackra tårtfat med fot

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: