22 st
Du behöver:
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 1/2 dl socker
140 g rumsvarmt smör
1 stort ägg
Vaniljsmörkräm:
100 g rumsvarmt smör
1 vaniljstång, urskrapade frön
4 1/4 dl florsocker
2 msk citronsaft
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°, varmluft. Blanda mjöl, kakao, vaniljfrön, bikarbonat, bakpulver, salt och socker i en skål. Tillsätt smör. och rör ihop degen med en elvisp med en degkrok. Tillsätt ägget och vispa tills degen har gått ihop.
- Forma 44 små runda kulor av degen, cirka 1 tsk deg per kula. Lägg dem med bra avstånd emellan på bakplåt och tryck ut dem lite grann med fingrarna. Grädda i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler.
- Vispa smör och vaniljfrön med elvisp. Tillsätt florsocker, lite åt gången, och vispa på låg hastighet tills att allt florsocker är nedvispat. Tillsätt citronsaft och vispa i 1–2 minuter på hög hastighet tills krämen är ljus och luftig.
- Fyll en spritspåse med krämen och spritsa en klick på en kaka, lägg en annan kaka ovanpå och pressa ihop tills krämen når ut till kanten.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft