8 hemligheter bakom de perfekta matbilderna

Hur mycket mat är äkta på bilden?

Ibland lockas vi att välja specifika maträtter på restaurangmenyn på grund av de vackra och aptitretande bilderna. Men ibland stämmer maten på bilden inte riktigt överens med maten du får på tallriken.
20 september, 2018

Professionella matfotografer har väldigt många knep för att få mat att se bättre ut. Nu för tiden kan man alltid fuska i Photoshop men en del fotografer väljer i stället att vara ganska kreativa med ingredienserna, allt för att få till den perfekta bilden.

1. Sirapen på pannkakorna

Kurrar det i magen när du ser ett pannkaksberg toppat med ett tjockt lager sirap under reklamen? Du kan nästan räkna med att pannkakorna är äkta men tyvärr är sirapen på toppen inte alltid ätbar.

Vanlig sirap är nämligen för ljus, vilket gör att det är svårt att skilja på sirapen och pannkakorna på bilderna. Istället har stylisterna varit uppfinningsrika. Substitutet till sirapen är nämligen ibland motorolja.

Recept: Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor.

Amerikanska pannkakor. Foto: Shutterstock

2. De färska bären

Det enklaste sättet för att få ett bra foto av en skål med färska bär är givetvis att välja ut några med bra kvalité. Men det är inte alltid ett alternativ, särskilt om bären inte är i säsong vid tillfället.

För att få fram färgen sköljer matstylisten varje bär i kallt vatten med citronsaft. Ibland målas också bäret med läppstift eller nagellack för att få en så stark färg som möjligt.

Recept: Marinerade bär med vaniljgrädde

Marinerade bär med vaniljgrädde. Foto: Lisa Björner

Marinerade bär med vaniljgrädde. Foto: Lisa Björner

3. Den goda soppan

Har du lagt märke till hur soppor på bilder verkar digna av grönsaker och nudlar? När grönsakerna i verkligheten snabbt skulle sjunka till botten av skålen.

För att få grönsakerna att ”flyta” på toppen av soppan burkar matstylister avvända sig av en liten tallrik. Genom att vända upp och ner på tallriken bildas nämligen en liten plattform som man kan placera i soppan för att sedan lägga grönsakerna på.

Recept: 9 sätt att förvandla nudlar till trendig ramen

Miso och shiitake ramen med hoisinglaserad tofu.

Miso och shiitake ramen med hoisinglaserad tofu.

4. Det välstekta köttet

Tekniskt sett är köttet från en fotografering ätbart, men du skulle förmodligen vilja undvika det – om du inte är ett fan av råa livsmedel.

När köttet hettas upp krymper det och får en osmaklig textur på högupplösta bilder. Att helt tillaga köttet är därför ibland inte ett alternativ. Istället får matstylisterna utsidan av köttet att se tillagat ut med hjälp av en hårtork och kryddor.

Recept: Revbensspjäll med kryddig glaze

Revbensspjäll med kryddig glaze. Foto: Carina Gran

Revbensspjäll med kryddig glaze. Foto: Carina Gran

5. Den perfekt grillade ytan

Den grillade ytan är viktig när man säljer grillprodukter. Men, som med allt annat på listan, kan skenet bedra. Fotografer ritar ibland grillmärken med hjälp av eyeliner eller pressar fram önskat resultat med ett upphettat spett.

Läs mer: 5 grönsaker som blir nyttigare efter tillagning

Grillade grönsaker.

Grillade grönsaker. Foto: Shutterstock

6. De perfekta hamburgarna 

Det finns absolut inget bättre – eller mer vilseledande – än en annons för hamburgare. Men är maten i annonsen helt annorlunda än den du sedan får i kassan?

Inte på McDonalds i all fall. Enligt McDonalds riktlinjer måste de använda samma ingredienser i annonsen som dem de faktiskt säljer. Kedjan kan dock välja ut de snyggaste hamburgarna, det perfekta brödet och kryddor med en högre kvalité än dem som de normalt använder.

Medan stora företag har budgeten att lägga flera timmar på att få till den perfekta bilden ser processen för de mindre företagen helt annorlunda ut. Antingen satsar de på att göra en så lockande burgare som möjligt, gjord på riktiga ingredienser, eller så är hela burgaren fejk.

Läs mer: Så stylar McDonald’s sina hamburgare

Perfekta hamburgare från McDonald's.

Perfekta hamburgare från McDonald’s.

7. De uppfriskande isbitarna

Visst kan man känna sig törstig enbart av att kolla på en dryckesreklam ibland, men de där kylande isbitarna i drickan är inte riktigt vad de utger sig för. I en studio skulle nämligen riktiga isbitar hinna smälta av värmen från alla studiolampor innan fotografen ens hittat rätt vinkel. Istället väljer man att arbeta med perfekt formade (och smältfria) plastbitar som får agera stand in för isbitarna.

Läs mer: Smarta sätt att använda isbitar på

Isbitar med blommor, bär och örter.

Isbitar med blommor, bär och örter. Foto: Shutterstock

8. Det härliga läskstänket

Det är inte bara isen i dryckerna som kan vara fejk. Det klassiska stänket från läsken behöver inte heller vara hundra procent autentiskt. Medans vissa fotografer väljer att använda naturlig belysning och snabba kameror för att skapa ett äkta stänk, väljer några att skapa stänket med hjälp av formad plast.

Kanske kurrar det inte lika mycket i magen när du ser reklam för mat framöver…

Källa: Healthyway
Bilder: IBL & Healthyway