Hemlagad tomatsås + 5 recept

Hemlagad tomatsås. Foto: Shutterstock

Tomatsås lagad från grunden kan användas till allt från pizza och pasta till tacos och lasagne. Gör ett storkok när du ändå håller på. Perfekt att frysa in och ta fram vid behov.
26 november, 2018

Några säkra, snabba och väl beprövade recept underlättar alltid i köket. Här serveras ett grundrecept på tomatsås som kan varieras med enkla medel och skapa många olika rätter och smakupplevelser.

4 personer

Ingredienser:

400 g körsbärstomater

3 msk olivolja

1–2 vitlöksklyftor

flingsalt, grovmalen svartpeppar

1 tsk strösocker

1 burk (400 g) hela tomater, av god kvalité

½ grönsaksbuljongtärning

Gör så här:

Värm ugnen till 225°. Dela tomaterna och lägg på ett ugnsfast fat. Ringla över oljan och lägg på skivad vitlök. Strö över några nypor flingsalt, lite grovmalen svartpeppar och socker. Blanda runt och sätt in mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Slå över de varma tomaterna i en kastrull. Var noga med att alla goda smaker på ugnsfatet kommer med. Tillsätt burk tomaterna och smula ner buljongen. Mixa allt till en slät tomatsås med hjälp av en handmixer.

5 rätter att använda tomatsåsen till:

Tomatsås på fem sätt. Foto: Peter Phillips

Tomatsås på fem sätt. Foto: Peter Phillips

1. Till pizza

Gör såsen enligt grundreceptet men lägg till några kvistar färsk basilika och oregano och blanda med de färska tomaterna.

Kavla ut pizzadeg, bred på några matskedar tomatsås och lägg på skivor av mozzarella och lite färskriven parmesanost. Grädda mitt i ugnen på 225° i ca 15 minuter. Servera med några skivor parmaskinka eller bresaola och rucola.

2. Till pasta

Gör såsen enligt grundreceptet men lägg till några kvistar färsk rosmarin och timjan och blanda med de färska tomaterna. Servera den varma såsen med nykokt pasta, hyvlad parmesan och fina basilikablad.

3. Till tacos

Gör precis enligt grundreceptet men lägg till en finhackad röd chili och några kvistar färsk koriander och blanda med de färska tomaterna.

Servera såsen i tacoskal med guacamole, kall vitlökssås, grönsaker efter smak och tacokryddad köttfärs. Toppa gärna med färsk koriander. Lika gott till fishtacos eller scampi.

4. Till lasagne

Gör precis enligt grund receptet. Fräs 500 g nötfärs i stekpanna och häll över den varma tomatsåsen. Blanda runt och varva med färska lasagneplattor och bechamelsås och avsluta med rikligt med riven parmesanost. Tillaga mitt i ugnen på 225° i ca 20 minuter.

5. Till grillat kött

Gör såsen enligt grundreceptet. Tillsätt 2 msk riven ingefära, 2 msk chilisås och 1 msk flytande honung i kastrullen och mixa tomatsåsen slät. Gillar du lite rökt smak – tillsätt en matsked hickory- kryddad bbq-sås. Servera såsen varm till grillat kött och en god sallad.

Av: Anna Jonassen

Läs också: Krämig béchamelsås + 5 recept

Krämig béchamelsås.

Krämig béchamelsås. Foto: Shutterstock