Hemgjorda ballerinakex
Så här enkelt bakar du dina egna ballerinakex med läcker mjölkchokladfyllning.

ca 20 kakor
Du behöver:
3 dl (180 g) vetemjöl
⅔ dl (40 g) florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
125 g rumsvarmt smör
4 msk kallt vatten
1 ½ msk kakao
Mjölkchokladganache:
125 g mjölkchoklad
5 ⅓ msk vispgrädde
¾ msk (15 g) glukossirap
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och arbeta in i mjölblandningen med fingrarna till en grynig konsistens.
- Dela den gryniga degen i två delar och lägg i varsin skål. Samla ihop den ena med 2 msk kallt vatten till en sammanhängande deg. Arbeta in kakao i den andra degen och samla sedan ihop med 2 msk kallt vatten. Packa in de två degarna i plastfolie och låt vila kallt i 30 minuter.
- Värm ugnen till 175°. Kavla ut den mörka degen på mjölat bakbord till en tjocklek på ca 3 mm. Ta ut cirklar ur degen med en utstickare, ca 5 cm i diameter. Fördela de mörka kexen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på ett galler.
- Kavla ut den ljusa degen till en tjocklek på ca 3 mm. Ta ut cirklar ur degen med utstickaren med 5 cm diameter. Ta sedan ut rundlar inuti cirklarna, med hjälp av en mindre utstickare med 3 cm diameter. Fördela de ljusa kexringarna på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.
- Hacka chokladen till ganachen fint och smält i en skål över vattenbad. Ta från värmen. Mät upp grädde och glukossirap i en kastrull. Värm till kokpunkten och häll över den smälta chokladen. Rör i mitten av skålen med en slickepott tills allt smält ihop. Smaka av med en smula salt. Låt ganachen stelna i kylen i 3–4 timmar, till bredbar konsistens.
- Lägg ihop de avsvalnade kexen två och två (en mörk botten med en ljus topp) med en skedfull ganache emellan. Förvara i lufttät behållare fram till servering.
Recept: Emma Martiny, Gitte Heidi Rasmusen Foto: Winnie Methmann, Betina Hastoft
LÄS MER: Smörbullar med karamellpopcorn