Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Hemgjorda ballerinakex med mjölkchokladfyllning

12 feb, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på hemgjorda ballerinakex med mjölkchokladfyllning
Ballerinakex har blivit synonymt med gofika och har en given plats på kakfatet. Bjud på hemgjorda ballerinakex och förbered dig på att få stå för fredagsfikat en lång tid framöver!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Hemgjorda ballerinakex

Så här enkelt bakar du dina egna ballerinakex med läcker mjölkchokladfyllning.

Så gör du egna hemgjorda ballerinakex med mjölkchokladfyllning

ca 20 kakor

Du behöver:

3 dl (180 g) vetemjöl
⅔ dl (40 g) florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
125 g rumsvarmt smör
4 msk kallt vatten
1 ½ msk kakao

Mjölkchokladganache:

125 g mjölkchoklad
5 ⅓ msk vispgrädde
¾ msk (15 g) glukossirap

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och arbeta in i mjölblandningen med fingrarna till en grynig konsistens.
  2. Dela den gryniga degen i två delar och lägg i varsin skål. Samla ihop den ena med 2 msk kallt vatten till en sammanhängande deg. Arbeta in kakao i den andra degen och samla sedan ihop med 2 msk kallt vatten. Packa in de två degarna i plastfolie och låt vila kallt i 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 175°. Kavla ut den mörka degen på mjölat bakbord till en tjocklek på ca 3 mm. Ta ut cirklar ur degen med en utstickare, ca 5 cm i diameter. Fördela de mörka kexen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på ett galler.
  4. Kavla ut den ljusa degen till en tjocklek på ca 3 mm. Ta ut cirklar ur degen med utstickaren med 5 cm diameter. Ta sedan ut rundlar inuti cirklarna, med hjälp av en mindre utstickare med 3 cm diameter. Fördela de ljusa kexringarna på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på ugnsgaller.
  5. Hacka chokladen till ganachen fint och smält i en skål över vattenbad. Ta från värmen. Mät upp grädde och glukossirap i en kastrull. Värm till kokpunkten och häll över den smälta chokladen. Rör i mitten av skålen med en slickepott tills allt smält ihop. Smaka av med en smula salt. Låt ganachen stelna i kylen i 3–4 timmar, till bredbar konsistens.
  6. Lägg ihop de avsvalnade kexen två och två (en mörk botten med en ljus topp) med en skedfull ganache emellan. Förvara i lufttät behållare fram till servering.

Recept: Emma Martiny, Gitte Heidi Rasmusen Foto: Winnie Methmann, Betina Hastoft

LÄS MER: Smörbullar med karamellpopcorn

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons