Hemgjord pepparkaksdeg

Hemgjord pepparkaksdeg.

Hemgjord pepparkaksdeg tillsammans med fina strössel och pepparkaksformar blir en garanterad uppskattad present. Lägg degen i cellofanpapper och knyt med fina band. Skriv receptet på fint papper och knyt fast i bandet
23 november, 2015

ca 140 kakor

Du behöver:

2 1/2 dl farinsocker

3/4 dl ljus sirap

3/4 dl vatten

150 g rumsvarmt smör

1 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kardemumma

1 1/2 tsk bikarbonat

7–8 dl vetemjöl

Gör så här:

Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.

Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta. Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.

Blanda bikarbonat med 6 dl mjöl. Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl efter behov. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.

Vid tillagning:

Värm ugnen till 175°. Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen tunt. Ta ut kakor med mått i önskad form. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.

Garnera med kristyr och strössel.

Hemgjord pepparkaksdeg.

Hemgjord pepparkaksdeg.

Av: Systrarna Eisenman

Foto: Jonny Lindh

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: