gör din egen limoncello på nolltid
Fantastiskt gott att sippa på innan eller efter maten, eller att ha i drinkar eller bakverk.
2 ½ liter
Du behöver:
Skal från 10–15 ekologiska citroner
75 cl vodka
Syrup:
1/2 liter vatten
1/2 kg socker
Gör så här:
- Skölj citronerna noga och skala loss det gula från skalet, försökt att inte få med det vita bittra innanför. Lägg citronskalen i en stor skål eller tillbringare med lock, häll över vodkan och låt dra i minst 7 dagar, gärna 14. Sila sedan vodkablandningen genom ett kaffefilter. Upprepa cirka 4 gånger tills vätskan är klar.
- Koka upp vatten och socker till sockret är upplöst. Låt svalna. Blanda sockerlagen i vodkablandningen, ta lite i taget och smaka av tills blandningen är syrligt söt, men inte för sliskig – den kommer dessutom mogna i smaken med tiden och bli mjukare, rundare och sötare, så ta med det i beräkningen. Låt sedan dra ytterligare 7 dagar innan det är dags att servera. Lägg den gärna i frysen ett par timmar innan servering så den dricks alldeles iskall.
Recept: Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Aller Media DK