Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Leila Lindholm släpper bakboken Hello cupcake!

20 jan, 2012 
AvRebecca Wictor
Leila Lindholm är aktuell med en ny bok, Hello cupcake, med härliga cupcakes och sagolika whoopies. Nu bjuder hon på en riktig klassiker från boken – plus två unika recept bara för ELLE mat & vin.
Annons
Leila Lindholm älskar cupcakes. Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm älskar cupcakes. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ett av Leila Lindholms starkaste matminnen är när hon som barn fick baka i köket hemma hos sin mormor.

– Jag minns att jag står på en pall och klickar ut muffinssmet i formar på mormors köksbord. Det blev liksom en helig upplevelse, ett minne som kommer att sitta kvar hela livet. För ett litet barn är ju baka som magi! Man blandar ihop en massa ingredienser och vips är plåten fylld av godsaker.

Riktigt så enkelt är det kanske inte att baka alla gånger, men Leila Lindholm är åtminstone själv mästare på att skapa magi – med sina recept, sin fantasifullhet och sin utsökta känsla för form och färg har hon trollbundit större delen av svenska folket via sina kokböcker och mat-tv-program. En del av förklaringen är kanske att hon i princip är uppväxt i köket, hon fick hjälpa sin nämnda mormor, sin mamma, sin farmor och farfar och deras granne tant Elsa.

Annons

– Hos tant Elsa hängde jag i timtal. Vi bildade ”muffinsmaffian” och så bakade vi. Och bakade. Och efter det åt vi upp allt vi bakat! Den traditionen lever vidare: Leilas senaste bok, Hello cupcake, är tillägnad sonen Walter, 2 1/2, som även fått ge namn till Leilas egna bokförlag – Walter and books.

– Det här med att baka, det är lite av min grej med Walter. Boken är något han kan spara hela livet. Han älskar att stå med mig i köket, det finns alltid något där han kan pyssla med. Jag tycker det är viktigt att vara kreativ med sina barn. Det behöver inte vara just i köket, men att skapa något tillsammans, det skapar samhörighet. Det är faktiskt många barn som tittar på mina tv-program, som väljer dem framför Bolibompa (skratt), så den här boken är tillägnad dem också.

Men det är ju många som tycker det är svårt att få barnen att vilja vara med i köket? Har du något tips?

– Nej, det är bara att sätta igång! Problemet sitter snarare hos föräldrarna. Ställ inte så höga krav, det behöver inte vara perfekt. Låt barnen skopa upp, låt det bli kletigt och smetigt.

Leila bjuder på flera fantastiska fantastiska recept, här är tre av dem:

Fler recept hittar du här.

Hello cupcake av Leila Lindholm. Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Hello cupcake av Leila Lindholm. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Av: Jenny Norberg

Recept från boken Hello Cupcake, av Leila Lindholm, Walter and books

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Annons