Helgrillad lax med örttäcke och citronpotatissallad
- AvRedaktionen
Vad kan egentligen gå snett med lax? Denna helgrillade variant passar perfekt för fest och bjudningar och gör sig allra bäst tillsammans med en god citronpotatissallad.
6 portioner
Du behöver:
1 laxsida, ca 1 kg
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Örttäcke:
75 g smör
2 msk hackad dill
1 dl hackad basilika
3 kvistar timjan, repade
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hasselnötter
3 skivor formfranska
1/2 citron, rivet skal
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Färskpotatissallad:
ca 1 kg färskpotatis
1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
150 g sockerärter
1 gurka
1/2 dl grovt hackad dill
Citrondressing:
2 citroner, rivet skal + saft från 1
1 dl olivolja
1 dl majonnäs
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk honung
Till servering:
cocktailtomater
grillat bröd
sallad
Gör så här:
- Koka potatisen med skalet på i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
Smält smöret till örttäcket i en kastrull.
- Mixa örter, nötter och bröd i matberedare till gröna smulor.
- Tillsätt citronskal och smör och kör ytterligare några sekunder. Salta och peppra.
- Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och bred sedan över örttäcket på laxen.
- Sätt in en termometer, svep in i folie och grilla på indirekt värme tills innertemperaturen når 56°. Du kan också baka den i ugnen på 175°.
Gör citrondressingen så här:
- Vispa ingredienserna till citrondressingen.
- Ansa och skiva salladslök och rädisor tunt. Strimla sockerärterna. Skala gurkan, dela och gröp ur kärnorna. Skiva i halvmånar.
- Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med grönsakerna. Hacka dill och blanda ner.
- Häll över hälften av dressingen och vänd runt.
- Servera laxen med potatissalladen och resten av såsen.
Av: Anna Wendt/Söderberg Agentur
Foto: Lennart Weibull
Assistent: Sara Idre