Helgrillad lax med örttäcke och bärig matvetesallad

Recept på helgrillad lax med örttäcke och bärig matvetesallad

Betina Hastoft
Helgrilla lax med örttäcke och ät i sällskap med en bärig matvetesallad med fetaost och blåbär. Lite ovanliga smaker men ack så gott!
25 maj, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Helgrillad lax med örttäcke och bärig matvetesallad

Härlig laxrätt med en spännande kombination av fetaost och blåbär i tillbehören.

Bjud på helgrillad lax med örttäcke och bärig matvetesallad
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

600 g hel laxfilé

Topping:

1 kruka persilja
½ knippe gräslök
50 g osaltade pistaschnötter utan skal
1 citron
100 g fetaost
½ msk olivolja
Salt och peppar

Matvetesallad:

3 dl matvete
3 rödlökar
Smör och olivolja, till stekning
250 g färska blåbär
550 g gröna ärter
Persilja

Gör så här:

  1. Tänd grillen. Skölj och finhacka persilja och gräslök. Grovhacka pistaschnötterna. Riv citronskalet och spara vid sidan. Pressa saften ur citronen och mosa ihop den med fetaost och olivolja. Salta och peppra och blanda ner örterna och nöthacket.
  2. Lägg laxen i en eldsäker form och bred över av örttoppingen. Ställ formen på gallret och grilla under lock i ca 20 minuter tills laxen är färdig och flikar sig.
  3. Matvetesallad: Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen och låt det svalna. Skala och klyfta rödlökarna och stek löken mjuk i smör och olivolja i en stekpanna, ca 12 minuter.
  4. Vänd ner det sista av örttoppingen i matvetet, tillsammans med rödlöken, blåbär och ärter. Toppa sedan med hackad persilja samt det rivna citronskalet och servera salladen till laxen.
  5. Pistaschnötterna kan du variera med sötmandel, hasselnöt eller solrosfrön.

Foto: Betina Hastoft, Winnie Methmann, Lisa Björner