Helbakad rotselleri med smörsås

Helbakad rotselleri med smörsås.

När rotselleri bakas länge i ugnen blir den söt i smaken och får en mjuk konsistens. Väldigt gott ihop med en syrlig smörsås som balanserar sötman.
17 augusti, 2017

Rotellerin går bra att baka i förväg och sedan värmas hel i ugnen eller en stund på grillen. Vill du ha en helt vegetarisk rätt kan du så klart utesluta rommen och t ex blanda ned tångrom eller hackade örter av valfri sort.

4 port

Du behöver:

rotselleri

Smörsås:

2 msk citronsaft

200 g Arla® Svenskt Smör

1 msk hackad färsk gräslök

1 msk forellrom (eller tångrom)

1 msk löjrom (eller tångrom)

salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Skala rotsellerin och gnid in med olja och salt. Baka i nedre delen av ugnen tills den är mjuk rakt igenom, ca 2 h.
  3. Skär rotsellerin i klyftor.
  4. Värm citronsaft och vatten i en kastrull. Mixa i smöret med en stavmixer tills såsen tjocknar.
  5. Tillsätt gräslök, rom och smaka av med salt.
  6. Täck rotsellerin med såsen.
Helbakad rotselleri med smörsås.

Helbakad rotselleri med smörsås.

Recept: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, för Arla