Mandelkrokant med choklad och krossade karameller

Mandelkrokant med choklad och krossade karameller.

Mandelkrokant är en favorit för både stora och små. Här har vi använt ljus, mörk och vit choklad och dekorerat med karameller, strössel och snacks.
20 september, 2017

Mandelkrokant:

100 g smör

1 dl strösocker

1 msk kakao

2 msk mörk sirap

2 msk mjölk

¾ dl finhackad mandel

50 g mörk choklad

50 g mjölkchoklad

100 g vit choklad

Garnering:

ca 1 dl blandade valfria karameller, strössel eller snacks

Gör så här:

Mät upp smör, socker, kakao, sirap och mjölk i en kastrull. Koka upp och låt småkoka under ca 20 minuter eller tills temperaturen är 130°. Använd en digital termometer.

Rör ner den hackade mandeln i krokantsmeten. Stjälp upp på ett bakplåtspapper och platta ut till en tunn platta.

Smält mjölkchokladen tillsammans med den mörka chokladen över ett vattenbad och bred ut den över krokanten. Låt stelna något.

Smält även den vita chokladen över ett vattenbad och ringla den över den mörka chokladen. Krossa karamellerna grovt och strö dem över chokladen tillsammans med strössel och snacks, eller vad du väljer att dekorera med.

Ställ kallt och låt stelna helt innan du skär eller bryter upp krokanten i bitar.

Mandelkrokant med choklad och krossade karameller.

Mandelkrokant med choklad och krossade karameller.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: