Halloumipanerad kyckling med avokado och rädisor

Halloumipanerad kyckling med avokado och rädisor.

Halloumipanerad kyckling med goda tillbehör som avokado, rädisor, bönor, spenat och citron. Toppa med en honungsvinägrett.
13 maj, 2019

4 personer

Ingredienser:

500 g kycklingfiléer

1 halloumiost, finriven

2 msk sesamfrön

2 msk finhackad bladpersilja

2 tsk torkad timjan

2 ägg, uppvispade

1 broccolistånd eller sparrisbroccoli

150 g gröna bönor

olivolja till stekning

65 g babyspenat

1 nypa flingsalt

nymald svartpeppar

Topping:

1 avokado, skivad

1 knippe rädisor, skivade

ev lite svarta eller vita sesamfrön till

garnering

Honungsvinägrett:

1 msk flytande honung

2 msk balsamvinäger

⅔ dl olivolja

Till servering:

1 citron, stekta klyftor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225°. Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Banka ut dem lite. Dra ett par varv med pepparkvarnen. Salt behövs inte då osten är så salt.
  2. Blanda den rivna halloumin med sesamfrön, finhackad persilja och timjan på ett fat. Vispa upp äggen på ett separat fat. Vänd kycklingbitarna först i äggen och sedan i halloumiblandningen.
  3. Lägg kycklingbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt eller i en stor form och stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter (kycklingen ska få en innertemperatur på minst 70°).
  4. Skär broccolin i mindre bitar och stek dem hastigt tillsammans med bönorna i en stor panna med olivolja.
  5. Salta och peppra.
  6. Vispa ihop vinägretten och blanda med spenat, broccoli och bönor. Lägg på ett fint stort fat och toppa med avokado och rädisor. Garnera gärna med sesamfrön.
  7. Lägg på kycklingen och servera med de stekta citronklyftorna att klämma över. Bjud gärna ris, gryn eller bröd till.
Halloumipanerad kyckling. Foto: Bruno Ehrs

Halloumipanerad kyckling. Foto: Bruno Ehrs

Recepten är hämtat ur kokboken ”Livsviktigt!” (Holm & Holm books) av Mai-Lis Hellénius