Hallontårta med citronkräm
En enkel sockerkaksbotten blir en lyxig tårta med len färskostskräm och hallongelé.
6 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 dl mjölk, 3%
30 g smör + lite till formen
Färskostskräm:
3 gelatinblad
1 citron
150 g naturell färskost
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 crème fraiche
Hallongelé:
6 gelatinblad
3 dl koncentrerad hallonsaft
125 g färska hallon

Barnsligt god pannkakstårta med blåbärsfluff
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, ägg och socker ljust och luftigt med elvisp i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd ner det i äggblandningen.
- Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret smälter. Låt svalna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord springform, ca 25 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna helt på galler.
- Färskostskräm: Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Skölj citronen, riv skalet fint och pressa saften. Värm citronsaften i en kastrull. Krama ur gelatinet och låt det smälta i citronsaften.
- Vispa citronskalet tillsammans med färskost och socker med elvisp i en bunke. Vispa ner grädde och crème fraiche. Sikta ner citronsaften med gelatinet och vispa till en jämn konsistens. Häll färskostskrämen i formen och låt stå i kylen i ca 3 timmar.
- Hallongelé: Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Värm 1 dl hallonsaft i en kastrull. Krama ur gelatinet och låt det smälta i saften. Häll ner resterande saft och låt svalna i ca 10 minuter tills det har stelnat lite. Skölj och torka hallonen. Häll försiktigt hallongelén över kakan, fördela hallonen över och låt stå i kylen i ca 1 timme, tills hallongelén har stelnat. Servera kakan kall.
Foto: Rikke Westesen