Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Grundrecept kräftor

10 aug, 2017
AvRedaktionen
Koka kräftorna enligt vårt grundrecept.
Att koka kräftor är ingen konst om du följer vårt enkla grundrecept. Koka gärna kräftorna 1–2 dygn före servering, då får de riktigt djup dillsmak.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2-3 personer

Du behöver:

1 kg kräftor

2 ½ – 3 liter vatten

1 dl salt

en stor knippa med dillkronor på stjälk

1 flaska öl, alkoholhalt spelar inte så stor roll

6 sockerbitar

Gör så här:

Skölj kräftorna i rikligt med kallt vatten och kontrollera att de är levande. De ska inte vara lealösa och slappa.

Koka upp vattnet med salt och dill, spadet ska få en kraftig dillsmak. Låt koka i 8 minuter och tillsätt sedan öl och sockerbitar.

Lägg ner ca 10 kräftor i taget i det häftigt kokande vattnet, täck med lock och låt vattnet koka upp ordentligt innan nästa omgång läggs ner. Låt sedan allt koka i 8–10 minuter.

Ta kastrullen från värmen och kyl av direkt, gärna med hjälp av rinnande kallt vattenbad. Men häll inte ut lagen! Låt kräftorna stå kallt och dra i lagen i 1–2 dygn för att få en härlig, djup dillsmak. Lägg upp kräftorna vackert på ett fat vid servering.

Koka kräftorna enligt vårt grundrecept.
Koka kräftorna enligt vårt grundrecept.

Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons