Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Grönt i köket! 10 heta veganska kokböcker

05 nov, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Ska du få veganer på middag och är osäker på vad du ska laga? Eller har du själv börjat äta veganskt? Hitta inspiration och recept i de här 10 populära veganska kokböckerna som gör dig redo både för vardag och fest.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det var inte många år sedan en vegan ansågs vara mer än lovligt suspekt men mycket har hänt sedan dess. Rapporter om att det bästa du kan göra för miljön är att bli just vegan har öppnat mångas ögon för den gröna matlagningen. I takt med att vegansk matlagning har blivit trendigare är det fler som har provat och då insett att det inte är samma sak som att äta gräs eller fågelmat, utan är en härlig mix av smaker och inspirerad matlagning.

Annons

Samtidigt som fler vågar prova har antalet kokböcker med vegansk mat också ökat explosionsartat i bokhandeln, vilket i sin tur kommer att resultera i ännu fler veganer eller deltidsveganer. Det våras fortsatt för den veganska matvågen!

10 % av svenskarna är vegetarianer eller veganer

I dag är det omkring 10 procent av svenskarna som själva definierar sig som antingen vegetarianer eller veganer, men nära hälften av oss väljer vegetariskt eller vegansk mat minst en dag i veckan, och om man ska tro på siffrorna kommer den andelen att öka snabbt.

Veganska kokböcker för nybörjare och erfarna

Det finns många fördelar med att växla över, åtminstone delvis, till att äta veganmat. Det är lättare att få i sig tillräckligt med grönsaker, det minskar din påverkan på miljön och är snällt mot plånboken. Och om du saknar idéer kan det avhjälpas med 10 av de mest populära veganska kokböckerna just nu.

Annons

1. Vår kokbok vegan av Sara Begner

Boken är en blandning av härliga och frestade recept och en uppslagsbok där du hittar all information du behöver för att kunna laga riktigt bra och mättande vegansk mat. Du hittar den här (reklamlänk).

Våg kokbok vegan av Sara Begner

2. Vegan vegan! av Hanna Bergström och Agnes Wessman

En introduktionskurs till veganmat samtidigt som det är en kokbok med läckra och lättlagade recept. Du hittar boken här (reklamlänk).

Vegan vegan! av Hanna Bergström och Agnes Wessman

3. Vegan 100 av Gaz Oakley

En hel bok som är sprängfylld med härliga recept signerade veganen Gaz Oakley som gjort sig känd i vegankretsar som ”The avant garde-vegan”. Boken Vegan 100: över 100 smakrika recept du inte kan motstå är precis det du behöver för att bevisa för dig själv och din omgivning att vegansk mat är allt annat än trist och torr. Du kan köpa boken här (reklamlänk).

Annons
Vegan 100: över 100 smakrika recept du inte kan motstå av Gaz Oakley

4. Baka vego: veganska recept av Mekto Ganic

Det här med att baka veganskt är lättare sagt än gjort. Fler brödrecept än du tror innehåller mjölk, ägg eller smör och räknas därför bort. I den här boken får du massor av inspiration till att baka veganskt, oavsett om det handlar om matbröd eller fika. Du hittar boken här (reklamlänk).

Baka vego: veganska recept av Mekto Ganic

5. Vegansk street food av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani

Vegansk mat med inspiration från Thailand och många andra delar av världen. Maten är inte bara vegansk utan också fri från gluten och vitt socker. Du kan köpa boken här (reklamlänk).

Annons
Vegansk street food av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani

6. Maggies skafferi – vegansk mat för hela familjen av Maggie Bergius

Inspiration för dig som vill få in vegansk mat i din vardag utan krångel. Maggie Bergius är själv trebarnsmamma och har gjort recepten utifrån att de ska fungera för både stora och små. Boken kan du köpa här (reklamlänk).

Maggies skafferi – vegansk mat för hela familjen av Maggie Bergius

7. Veganer äter bara gräs av Petra Cavini

En bok för och av de små veganerna. Petra Cavini har tagit hjälp av en matpanel bestående av barn när hon har utarbetat recepten. Dessutom innehåller boken massor av information om tillsatser och miljömärkningar. Du hittar boken här (reklamlänk).

Annons
Veganer äter bara gräs av Petra Cavini

8. Veganska bakverk av Audrey Fitzjohn

Klassiska bakverk i vegansk tappning. Du får bland annat veta hur du gör en kladdkaka eller morotskaka till ditt veganska fika och recepten är dessutom fria från vitt socker. Du hittar boken här (reklamlänk).

Veganska bakverk av Audrey Fitzjohn

9. Hjälp! Veganer på middag av Linda Andersson Hafner

Boken som heter som mångas reaktion när det kommer fram att gästerna är just veganer – vad i helskotta ska man laga?! Jo, några av recepten från den här boken så klart. Du hittar till och med färdiga middagsmenyer som du kan laga rakt av. Boken kan du köpa här (reklamlänk).

Annons
Hjälp! Veganer på middag av Linda Andersson Hafner

10. Food Pharmacy – kokboken av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Med tarmfloran i fokus har Food Pharmacy-tjejerna utarbetat recept som är fria från mjölk, socker och gluten och är fulla av grönsaker. Den innehåller både snabb vardagsmat som lyxiga middagsrätter. Boken hittar du här (reklamlänk).

Food Pharmacy – kokboken, Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Foto: IBL samt pressbilder från Norstedts, Ordalaget förlag, Kakao förlag, Pagina, Bonnier Fakta, Idus förlag och Isaberg förlag

Läs mer:

Vegansk festmat – 15 recept

10 enkla veganska efterrätter

Vegetarian, vegan & laktos-ovo, vad är skillnaden?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons