Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grönsaksgratäng med spenat och ricotta

05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på grönsaksgratäng med spenat och ricotta
Betina Hastoft
Att göra en gratäng av grönsaker som blivit lite trötta är en god idé! Just denna grönsaksgratäng har vi gjort på spenat, zucchini och ricotta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Grönsaksgratäng med spenat och ricotta

Pecorino sätter smak på den gröna gratängen där du kan använda de grönsaker du tycker bäst om.

Annons

4 portioner

Du behöver:

1 zucchini
1 purjolök
250 g bladspenat
1 msk smör
Salt och svartpeppar
50 g smör
1 dl vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
250 g ricotta
4 ägg
1 knivsudd riven muskotnöt
1⁄2 dl ströbröd
1 dl riven pecorinoost

Gör så här:

  1. Skölj zucchinin, dela den på längden och skär i tunna skivor. Dela och skölj purjolöken. Skölj spenaten och låt den rinna av.
  2. Stek zucchini och purjolök i smör i 2–3 minuter. Tillsätt spenaten och stek hastigt. Krydda med salt och peppar.
  3. Smält smöret i en gryta, vispa ner mjölet. Tillsätt matlagningsgrädden, lite i taget och ricottan. Låt det koka upp och låt såsen koka i ett par minuter under fortsatt vispning.
  4. Sätt ugnen på 175°. Dela äggen i gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna i såsen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner dem i såsen. Smaka av med muskot, salt och peppar. Vänd ner grönsakerna i bland­ningen och häll gratängen i en smord ugnsform. Strö över ströbröd och pecorinoost och gratinera i ca 30 minuter. Servera genast.

Foto: Betina Hastoft

Annons