Grön soppa med dill och tryffel
25 aug, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
God, grön och extra guldkant har den här soppan med tryffel, dill och rostat bovete.
Annons
Grön soppa med dill och tryffel
Soppan är frisk både i smak och färg och smakar fantastiskt med knaprigt bovete på toppen.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 knippe salladslök
500 g potatis
1/2 broccolihuvud
25 g smör till stekning
1,2 l grönsaksbuljong
150 g frysta ärter
75 g färsk babyspenat
1 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar
Rostat bovete:
25 g bovete
2 tsk olivolja
1/4 tsk salt
Till servering:
Vit tryffelolja
1 knippe färsk dill
Gör så här:
- Rensa och finhacka salladslöken. Skala potatisen och skär i tärningar. Skölj broccolin och skär den i små buketter. Smält smöret i en kastrull och stek broccolin, salladslöken och potatisen i ca 5 minuter.
- Häll buljongen i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och låt soppan småputtra i 15 minuter. Tillsätt ärter och spenat och koka soppan i ytterligare 5 minuter tills potatisen och grönsakerna är helt mjuka.
- Ta kastrullen från värmen, tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät och jämn direkt i kastrullen med hjälp av en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. Håll soppan varm fram till servering.
- Rostat bovete: Rosta bovetekornen i lite olja i en stekpanna i några minuter tills de är knapriga. Krydda med salt och låt dem svalna på ett bakplåtspapper.
- Häll upp soppan i 4 skålar och toppa med dill, rostat bovete och droppa över lite tryffelolja. Servera soppan direkt, eventuellt tillsammans med bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons