Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Grön gastronomi från Restauranghögskolan

12 mar, 2013 
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

 

Pumpacreme med lax

Mycket grönt, proteinet mer som tillbehör och lite fett – det är en trend som ligger i tiden och som sistaårsstudenterna på Restauranghögskolan i Umeå har fokuserat på i sitt restaurangprojekt för i år.

Varje år driver de en pop-up-restaurang under de två första veckorna i mars, och helgen därpå – alltså nu på torsdag till söndag –  åker de till Sälen och gör sitt gästspel på Gammelgården. Här kommer några exempel på deras härliga kreationer!

Annons
Rotsaker med torkad entrecôte och tjälknöl

– Det är olika grönsakstyper har fått vara grunden i våra rätter. Pumpa, rotsaker, baljväxter, pumpa och rötter. Vi har valt att ha det som man klassiskt sätt sett som tillbehör som måltidens centrum och förflyttat proteinet till periferin. Röding, kalv, lamm och anka får mer vara som ett komplement till grönsakerna, berättar Joachim Sundqvist som går på Gastronomiprogrammet kök.

Baljväxter med kamutgröt och anka
Glass, pannacotta och maräng smaksatta med örter
Annons

Foto: Mattias Pettersson, Umeå Universitet

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons