8 grymma grilltips till alla som ska bjuda på vegomiddag i sommar

12 jun, 2017 
AvLisa Arnell
Om du själv är vegetarian så har du förmodligen rätt bra koll på det här redan. Men vi tänker också att det här är den bästa listan för alla som ska bjuda en på grön grillmiddag och känner sig rådvilla.
Annons

Många förknippar grillmiddag med en köttbit och bea. Men det kan ju, så klart, vara så mycket mer än så. Oavsett om du själv föredrar grönt på grillen, eller ska bjuda någon som inte äter kött på grillmiddag kommer här dagens bästa vego-artikel.

Vi bad en vegetarian som gärna grillar grönt under sommaren att ge oss sina bästa tips. Tips– och listtack till Michelle Meadows. Skriv ut och spara!

Tips 1. Förbered dig. När man ska grilla grönsaker vill man ju inte att de ska brännas. Tänd därför grillen ett bra tag innan så att man har en mellow glöd som kan grilla grönsaker på ett långsamt sätt. Äter man dem när de fortfarande är lite crips är det dessutom nyttigare (och godare).

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Tips 2: När man grillar till exempel grönsaksstänger så har de en sorglig tendens att ramla ner mellan gallren till the lost lands of grillkol. Köp klämmor och sätt ihop ett litet kit så slipper så mycket götte gå förlorat.

Grönsaksklämma från Sagaform

Tips 3. Sous vide light. Vill man att det man grillar ska var juicy (vilket alla borde vilja) så kan man grilla i aluminiumfolie. Ner med allt i knytet bara (rotfrukter, grönsaker), lägg på typ en stor klick smör, lite örter och så upp på grillen. Gott!

Annons

Tips 4. Skär stora sötotatisskivor på bredden, förkoka dem lite snabbt innan du grillar dem på låg temperatur. Lägg upp på fat, press över citronsaft och rivet skal, blanda med fetaost och koriander eller mynta. Ät som det är bara eller ha som tillbehör till annat du gillar!

Tips 5. Är man vego men inte vegan så är ju ost det bästa som finns – och halloumi kanske den mest populära grillosten. Strunta i att skära upp den i skivor innan (ramlar bara ner bland kolen). Grilla den hel istället. Pensla med lite olja. När den är färdiggrillad skär du upp den i skivor.

Tips 6: Mer för ostälskare: Man vill ju gärna ha den lite lagom varm. Ett bra tips då är att köpa ett litet grillfat och snabbt steka på till exempel grillad broccoli (eller annan grönsak man gillar) och sedan smula över blåmögelost och valnötter och blanda samman lite snabbt.

Grillfat från Artilleriet.

Tips 7. Grillfatet igen. Upp på grillen och så lägger du på röd paprika, någon chilifrukt, citroner, halloumi, vitlökskrydda och svamp. Stek snabbt och rykande. Ta upp de varma citronerna och kläm över saften. Bred tortillabröd med cream cheese och lägg i fajitasgrönsakerna. Toppa med koriander. Gott 2.0.

Annons

Tips 8. Till det mesta som är vego är det gott med örter, nötter och frön. Det bör man ställa fram som tillbehör till vad som än grillas. Hacka örterna och lägg i en skål på bordet. Nötter och frön är goda att ha rostat innan (till exempel på det berömda grillfatet på grillen).

PS: Grillfatet kan man ju byta mot en liten panna av något slag, typ en gjutjärnsstekpanna eller något annat man har hemma.

Foto Shutterstock/IBL, Artilleriet, Sagaform

Annons