Grillade persikor med myntasirap och vaniljgrädde
Värmen får persikornas smak att utvecklas och grillen ger dem snygga ränder!
4 portioner
Du behöver:
4 persikor
Myntasirap:
¾ dl rörsocker
1 ½ dl vatten
6 stjälkar färsk mynta
Vaniljgrädde:
1 vaniljstång
½ dl råsocker
5 dl grädde
Garnering:
50 g hackade
Saltade pistaschnötter
1 stjälk färsk mynta
Gör så här:
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång, frön och socker i grädden i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylen minst en timme. Skölj, halvera och kärna ur persikorna. Grilla dem på snittytan så de får fina grillränder.
- Ställ en gjutjärnspanna på grillen. Häll ner socker, vatten och mynta. Koka upp och låt småkoka tills sockret smält. Lägg ner persikorna i sockerlagen och stek i 10–12 minuter, gärna under lock. Ös persikorna med lag då och då.
- Lyft upp vaniljstången ur grädden. Vispa grädden. Servera persikorna med vaniljgrädde, myntasirap, hackade pistaschnötter och färsk mynta.
Recept: Thomas Alcayaga Foto: Columbus Leth