Grillad souvlaki med bakad aubergine
- AvRedaktionen
 
Sagolikt souvlaki-spett och bakad aubergine – för gott  för att inte testas! Tips: Det blir mer za'atar än vad som behövs till receptet, spara i lufttät burk till andra grillmiddagar eller att toppa hummus med.
2 portioner
Du behöver:
300 g fläskfilé
1 aubergine
Za’atar:
4 tsk sumak
1 msk sesamfrö
1 1/2 msk timjan
3 tsk oregano
1 tsk spiskummin
Marinad:
1 tsk olivolja
1 tsk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
2 lagerblad
1 tsk oregano
Yoghurtdressing:
75 g grekisk yoghurt
1 tsk tahini
2 tsk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 tsk za’atar
1 msk hackad mynta
salt och svartpeppar
Till servering:
mynta
50 g granatäppelkärnor
Gör så här:
- Blanda kryddorna till za’atar-blandningen.
 - Skär köttet i skivor och vänd dem i en marinad av olivolja, citronsaft, -skal, krossade lagerblad och oregano och låt dra i 15 minuter.
 - Halvera auberginen på längden, pensla snittytan med lite olja och baka den mjuk i ugnen på 180° i cirka 30 minuter.
 - Rör ihop en dressing med yoghurt, tahini, citronsaft, -skal, za’atar och mynta. Smaka av med salt och peppar.
 - Grilla spetten cirka 3 minuter på varje sida.
 - Ringla dressingen över auberginen, toppa med granatäpple och lite extra mynta.
 
Av: Gitte Heidi Rasmussen 
Foto: Betina Hastoft