Grillad persikogalette

Recept på grillad persikogalette

Grillad persikogalette – en underbar efterrätt med riktiga vår- och sommarkänslor! Smaksätt med körsbärs- eller äppelspån.
19 april, 2020

8–10 bitar

PS! Om du vill smaksätta galetten ytterligare, lägg några körsbärs- eller äppelspån på glöden.

Galette:

230 g smör

6 dl Kungsörnen kakmjöl med bakpulver

1 tsk strösocker

2 tsk kanel

2 msk rörsocker

1 nypa salt

3 1/4 dl isvatten

1 nypa salt

Fyllning:

6 persikor

1 1/4 dl socker

1 tsk vaniljextrakt

1/2 citron, saften

2 msk majsstärkelse, maizena

1 ägg

Gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Lägg det i en matberedare tillsammans med mjöl, kanel, socker och salt.
  3. Pulsera mixern i 10–12 stötar för att få ihop degen till smulor av en ärtas storlek ungefär.
  4. Tillsätt vattnet, lite i taget, och pulsera igen tills degen precis gått ihop.
  5. Slå in degen i plastfolie och förvara i kylen.
  6. Värm grillen.
  7. Lägg persikoskivor, socker, vanilj, citronsaft och majsstärkelse i en skål och rör om försiktigt så allt täcks men inte klumpar sig.
  8. Kavla ut degen till en rund platta, 3–4 mm tjock.
  9. Lägg degen på ett smörpapper och lägg ut persikoskivorna i ett jämnt lager på degen, utan att få med saften från skålen.
  10. Lämna cirka 5 cm av degen runt kanten fri.
  11. Vik in degen från kanten en liten bit över frukten.
  12. Snitta degen med kniv om det gör det lättare att vika in den.
  13. Pensla degen med ägg och strö över rörsocker.
  14. Lägg lite spån på glöden, lägg galetten på grillgallret.
  15. Lägg på locket och baka den i cirka 45 minuter tills den är gyllene och degen krispig.
Recept på grillad persikogalette

Grillad persikogalette.

Recept: Jess Pryles
Foto: Hardcorecarnivore.com

LÄS MER:

Rostad persika med kanderade valnötter

Grillad ananas med vit chokladmousse

Grillad banan med romsirap och vaniljsås

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: