Grillad lax med syrlig rödkål, spenatsallad & granatäpple

Grillad lax med syrlig rödkål, spenatsallad & granatäpple.

Syrlig rödkål är så gott! Och ett perfekt sällskap till den feta laxen. Servera med spenatsallad och granatäppledressing.
04 juni, 2018

4 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

1 klyfta färsk rödkål

2 dl surkål

olivolja

salt och svartpeppar

4 bitar färsk laxfilé

flingsalt

1 påse färsk bladspenat

Dressing:

1 granatäpple

4 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger

salt och peppar

Gör så här:

Strimla rödkålen nålfint, med hjälp av kniv eller osthyvel. Lägg strimlorna i ett durkslag. Koka upp en kastrull med vatten och doppa ner durkslaget med kålen i vattnet i ett par sekunder, bara precis så kålen mjuknar lite. Blanda den avrunna rödkålen med samma mängd vit surkål, en skvätt olivolja, salt och peppar. Detta kan serveras varmt eller kallt.

Lägg laxen i en varm grillpanna och stek någon minut på varje sida. Är det tjocka bitar kan laxen steka klart i ugnen, cirka 5 minuter i 200°. Grilla annars klart i pannan, 3–4 minuter på varje sida. Laxen ska ha en rå kärna. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skala med vass kniv loss skalet från granat-äpplet och dela frukten i mindre bitar med händerna. Pilla försiktigt loss kärnorna. Vispa ihop olja, vinäger, salt och peppar och blanda med kärnorna. Mosa försiktigt kärnorna med en gaffel, så får du en fin färg på dressingen.

Blanda dressingen med färsk bladspenat och servera med lax och surkål.

Grillad lax med syrlig rödkål, spenatsallad & granatäpple.

Grillad lax med syrlig rödkål, spenatsallad & granatäpple.

Recept: Cathrine Schück
Foto: Helén Pe