Grillad hummer med hemslagen bearnaise

Lyxig hummerrätt som serveras med hemlagad bearnaise och pommes frites. Du behöver färsk nykokt hummer, fryst blir inte alls samma sak.
02 december, 2014
Grillad hummer med hemslagen bearnaise.

Grillad hummer med hemslagen bearnaise.

4 portioner

4 delade humrar

Är ni inte så hungriga, räcker 2 delade humrar till 4 personer. Bearnaisesåsen ska serveras varm, men aldrig het. Såsen kan hållas varm en stund i vattenbad utan lock.

Bearnaisesås:

180 g osaltat smör

3 msk vitvinsvinäger

3 msk vitt vin

10 vitpepparkorn (grovmalda)

3 schalottenlökar (finhackade)

3 msk färsk dragon (finhackad)

3 äggulor

salt och nymalen vitpeppar

svartpeppar

1 msk persilja (hackad)

Serveras med:

hemgjord (helst) pommes frites och en grönsallad

Gör så här:

Smält smöret på svag värme i en liten kastrull. Skumma ytan så smöret blir klart. Blanda vinäger, vitt vin, vitpepparkorn, schalottenlök och hälften av dragonen i en liten kastrull. Koka utan lock tills 2 msk återstår, och låt svalna.

Sila hopkoket och tillsätt äggulor, salt och lite peppar och vispa samman. Sätt kastrullen i vattenbad eller värm såsen på mycket svag värme på spisen. Vispa hela tiden tills såsen är krämig och tjock. Ta kastrullen från värmen och vispa i det skirade smöret, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Smaka av, krydda ytterligare om det behövs. Tillsätt den resterande dragonen samt persiljan.

Grilla hummern endast på köttsidan i ca 5 min. Servera med bearnaise, hemgjord pommes frites och en grönsallad.