Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter

Gröna, vegetariska grillrecept

Godast på grillen i sommar är det gröna. Tror du oss inte, testa dessa vegetariska grillfavoriter att lägga på glöden!
22 juni, 2020

Grillad aubergine med nudelsallad och sesamströssel

Recept, grillad aubergine med nudelsallad.

Grillad, misomarinerad aubergine med nudelsallad.

Supergott, mättande, magiskt!

4 portioner

4 auberginer

1 msk sesamolja

Salt

2 msk sesamfrön

Miso- och ingefärsglaze:

1 msk risvinsvinäger

2 msk strösocker

1/2 dl vit misopasta

1 msk japansk soja

1 msk lime

1 msk riven ingefära

Sojamajo:

2 dl majonnäs

1 msk japansk soja

salt och svartpeppar

Nudelsallad:

1 pkt risnudlar, 180 g

3 salladslökar

1 liten rödlök

10–15 cm rättika

1/2 tsk chiliflingor

1 dl fisksås

1 lime, saften (ca 1/4 dl)

4 msk japansk soja

3 msk strösocker

1 tsk sesamolja

Topping:

1/2 dl jordnötter

1 kruka koriander

Gör så här:

  1. Arrangera grillen med briketter på ena halvan, tänd och vänta tills du har en grå glödbädd.
  2. Blanda samman ingredienserna till sojamajon och ställ kallt.
  3. Koka nudlarna enligt instruktionen på förpackningen. Spola i kallt vatten.
  4. Strimla salladslöken fint, skala rödlöken och strimla. Skala rättikan och riv den grovt.
  5. Blanda ner grönsakerna i nudlarna tillsammans med resten av ingredienserna. Toppa med koriander och hackade jordnötter.
  6. Blanda samman ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp, låt sjuda på låg värme ett par minuter tills det har en simmig konsistens.
  7. Dela auberginerna på mitten på längden och skär små skåror i snittytan.
  8. Pensla snittytan med sesamolja och strö över lite salt, grilla auberginerna hastigt över direkt värme så att de får färg.
  9. Flytta över till indirekt värme och pensla på glazen. Grilla tills aubergineköttet känns mjukt.
  10. Strö över sesamfrön och servera auberginerna ljumma tillsammans med glasnudelsalladen och sojamajon.

Grillad romansallad med ädelost, dadlar och valnötter

Recept grillad romansallad med ädelost.

Grillad romansallad med ädelost.

Sött, salt och bittert, gudomligt gott!

4 portioner

1/2 dl valnötter

2 romansalladshuvuden

Rapsolja

180 g ädelost

1/2 dl strödadlar

4 skivor surdegsbröd

Citronsmör:

50 g smör, rumsvarmt

1/2 citron, skalet

1 liten klyfta vitlök

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Honungsvinägrett:

3/4 dl olivolja

1/2 dl vit balsamvinäger

1 klyfta vitlök

1 msk honung

Salt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till citronsmöret.
  2. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Rosta valnötterna i en torr panna på medelvärme och hacka dem grovt.
  3. Dela salladshuvudena på mitten och pensla lite rapsolja över snittytorna. Grilla dem med snittytan nedåt tills de fått färg och mjuknat.
  4. Grilla brödskivorna på båda sidor.
  5. Arrangera salladen på ett fat eller på fyra mindre tallrikar. Smula över osten och strö över dadlar och valnötter.
  6. Ringla över dressingen och servera salladen tillsammans med en skiva grillat bröd med citronsmör.

Grillad ostfylld portabello med rostad färskpotatis

Recept grillad portabello.

Grillad ostfylld portabello.

Sommarens godaste! Även perfekt som tillbehör till annat grillat.

4 portioner

4 stora portabellosvampar

Ostfyllning:

1 stor skiva ljust surdegsbröd

1 kvist färsk timjan

1–2 msk smör

1 liten vitlöksklyfta

250 g mozarella

Salt

Nymalen svartpeppar

Örtsås:

2 dl creme fraiche

2 msk majonnäs

1 1/2 dl hackade örter (t ex persilja, dill och gräslök)

2 msk hackad färsk basilika

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk honung

1/2 citron, rivet skal

1/4 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Ugnsrostad färskpotatis:

800 g färskpotatis

1–2 msk olivolja

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Tillbehör:

70 g krispiga salladsblad

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen. Ställ kallt.
  2. Skär bort stjälken på svamparna, lägg hattarna åt sidan och hacka sedan stjälkarna fint.
  3. Skär bort kanterna på brödet och skär eller smula inkråmet i små bitar.
  4. Plocka bladen från timjankvistarna.
  5. Värm smöret i en panna och fräs svamp och brödsmulor med timjan på medelvärme några minuter, tillsätt den rivna vitlöken mot slutet. Riv mozarellan i grova bitar och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
  6. Salta portabellohattarna och grilla dem med ovansidan upp i ca 5 minuter, eller tills de fått färg. Vänd dem och fyll med oströran. Fortsätt att grilla med toppen ner i ca 5 minuter tills osten har smällt, gärna under lock.
  7. Dela potatisen i mindre bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills de blivit gyllene och mjuknat.
  8. Servera den grillade portabellon med potatisen, den kalla örtsåsen och lite grönsallad.

 

Av: Anna Wendt

Foto: Lisa Björner

 

LÄS MER:

Grilla vegetariskt och veganskt – 19 recept

Lyxig vegetarisk grillmeny – 5 recept

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: