Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Grilla vegetariskt i sommar - 10 favoriter att lägga på grillen

25 jun, 2017 
AvAnja Forsnor
Äntligen stundar sommarens ljuva grillkvällar. I år är det vegetariska hetast på grillen och vi tycker det är hög tid att ta ut svängarna bortom klassikerna majskolv och halloumi. Behöver du inspiration till sommarens gröna grillkvällar? ELLEs Anja Forsnor har samlat sina 10 favoriter för dig som vill grilla både vegetariskt och klimatsmart.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Rostade rotfrukter

Låt rotfrukterna ta plats på grillen. Pensla t.ex. sötpotatis, palsternacka, morot, kålrot och rotselleri med BBQ-glaze och lägg på grillen. När de är färdiga så blanda upp med en fräsch grönsallad och gärna någon smakrik ost.

2. Blomkålskotletter

Blomkål är perfekt att grilla genom att skära den i kotletter. Pensla med en god glaze, t.ex. på olja, honung, citron och chili och servera med tabbouleh och smulad fetaost.

3. Grillad sparris med parmesan

Grön sparris är en höjdare på grillen och blir färdigt på nolltid. Jag serverar mina med rapsolja, flingsalt, hyvlad parmesan och ruccola.

4. Fetaost med citron och honung

Lägg ett paket fetaost i en liten folieform, toppa med sesamfrön och låt grilla tills den blir mjuk, varm och härlig. Servera den varma osten med pressad citron och honung.

5. Spetskål med olivolja och flingsalt

Förra sommarens stora succé – ni måste testa! Dela kålen i fyra klyftor och pensla med olivolja. Grilla på eftervärme, annars vissnar lätt bladen direkt. Lägg upp kålen på ett fat och smaka av med flingsalt och peppar.

Annons

6. Foliepaket med betor

Skiva förkokta och skalade rödbetor i mindre bitar, blanda med olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Lägg betorna i aluminiumfolie tillsammans med smulad fetaost och stäng foliepaketet. Värm på grillen några minuter och servera med ruccola.

7. Lök, lök, lök

Purjolök, rödlök, gullök, vitlök – ja, i stort sett all lök blir så söt och god på grillen och är ett givet tillbehör till precis allt på sommarbuffén.

8. Pizzafest på grillen

Även om man inte har en baksten kan man grilla pizza, se bara till att ha hög värme och att förgrilla degen någon minut innan så den blir krispig att hantera. Toppa med vegetariska favoriter som t.ex. zucchini, svamp, ruccola, fikon, chévre och voilá – en rikitig pizzafest.

9. Marinerade tofuspett

Skiva naturell tofu samt champinjoner, paprika, rödlök och zucchini i lika stora bitar. Gör en marinad på soja, rapsolja, cayennepeppar och vitlök och låt allting gotta sig i minst 20 minuter. Trä på spett, grilla och servera med en kall yoghurtsås.

10. Söta fruktspett

På grillens eftervärme passar det toppen att lägga dessa fruktspett med jordgubbar, ananas och persika. Pressa över lime, toppa med kokosflingor, lite lönnsirap och servera med vaniljglass. Sommarens enklaste dessert!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Foto Shutterstock/IBL

Läs mer:

ANJA FORSNOR: ”BORDE VI INTE FRÅGA OSS SJÄLVA VARFÖR VI ÄTER KÖTT ÖVER HUVUD TAGET?”

5 GODA RECEPT TILL WORLD MEATFREE DAY

SNABBT, VEGO OCH GOTT GOTT GOTT!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons