Gravad lax i endiv med dragonsås

Gravad lax i endiv med dragonsås

Festlig laxrätt i ny kostym! Denna gravade lax serveras i endiv med en härlig och smakrik dragonsås. Perfekt som förrätt eller tilltugg.
01 december, 2019

6 portioner

Gravad lax:

3/4 dl (75 g) rörsocker

½ dl (50 g) havssalt

1 tsk fänkålsfrö

½ tsk stött korianderfrö

½ tsk hela rosépepparkorn

1 kg fryst laxsida

Dragonkräm:

1/2 kruka färsk dragon

1 dl grekisk yoghurt

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

Salt

Till servering:

2 endiver

1 fänkål

1 bunt rädisor

Gör så här:

  1. Blanda rörsocker, havssalt, fänkålsfrö, stött koriander och rosépepparkorn och strö över laxen.
  2. Plasta in den tinade fisken med plastfolie eller dubbla fryspåsar, till ett paket som sluter tätt.
  3. Lägg på ett fat med hög kant och grava i kylskåp i 2 dygn.
  4. Hacka dragonbladen fint och blanda alla ingredienser till dragonkrämen så den får en fin ljusgrön färg.
  5. Smaka gärna av med lite extra senap, honung och salt. Låt stå kallt, gärna över natt.
  6. Plocka bladen från endiverna, ta bort de yttersta och de minsta bladen.
  7. Fördela endivbladen på ett fat.
  8. Skrapa bort kryddorna från den gravade laxen och skär den i tunna skivor.
  9. Rulla ihop skivorna och fördela på endiverna.
  10. Skiva fänkålen och rädisorna tunt, gärna med mandolin, och fördela över laxen.
  11. Servera med dragonsås.
Recept på gravad lax i endiv med dragonsås

Gravad lax i endiv med dragonsås.

Av: Nadia Mathiasen, Sanna Kekäläinen

Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola

LÄS MER:

Gin och tonic-gravad lax med inlagd gurka

Gravad lax på tre olika sätt