Gratinerad hummer

Gratinerad hummer med prästost, cognac och dijonsenap.

Gratinerad hummer är en klassiker. Den milda hummersmaken kombineras här med prästost, cognac och dijonsenap. Servera i de tomma hummerskalen.
02 december, 2016

4 personer

Du behöver:

2 kokta humrar

1 bananschalottenlök

100 g färska champinjoner

2 salladslökar

1 stor tomat (skållad och skalad)

1 msk smör

1 tsk dijonsenap

1 1/2 dl vispgrädde

Maizena (ev)

2 dl (80 g) lagrad prästost, (riven) + 2–3 msk till gratinering

1 msk cognac

2 msk finhackad persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 250° övervärme. Klyv humrarna. Ta ur köttet, skär det i grova bitar och lägg det en skål. Skala och hacka schalottenlöken. Skär svampen i tärningar. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär tomaten i tärningar. Värm smöret i en gryta. Bryn schalottenlök och svamp i cirka 2 minuter, rör om då och då.

Tillsätt senap och grädde. Red eventuellt med Maizena enligt förpackningens anvisningar.

Ta grytan från värmen. Vänd ner hummerkött, salladslök, tomat, ost, cognac och persilja. Salta och peppra. Lägg de tomma hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela stuvningen i skalen. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen 8–10 minuter.

Av: Fredrik Eriksson
Foto: Pepe Nilsson

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: