Gräddkola med rostade hasselnötter och flingsalt
En liten bit av dessa godingar till dessert varje dag skänker vardagslyx till tillvaron, vi lovar!
40 stycken
Du behöver:
½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 ¾ dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
¼ tsk flingsalt + ½ tsk flingsalt till servering
80 g rostade hasselnötskärnor
Gör så här:
- Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång, grädde, socker, sirap, smör och flingsalt i en tjockbottnad kastrull – var noga med att använda en stor kastrull eftersom karamellmassan bubblar upp när den kokar.
- Värm upp blandningen till cirka 90°, tills det börjar bubbla, använd termometer. Sänk till medelhög värme och låt blandningen fortsätta koka. Rör om i kastrullen då och då med en värmebeständig slickepott så att karamellen inte bränns i botten. Låt karamellmassan fortsätta att koka i cirka 30 minuter tills vätskan når 115° och karamellen blir gyllene. Fortsätt koka tills karamellmassan når 125°, då är den klar. Ta från plattan.Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper och sprid ut de rostade hasselnötterna i botten. Häll karamellmassan över nötterna i behållaren och strö över flingsalt.
- Låt karamellen svalna i rumstemperatur i minst 12 timmar – helst över natten. Skär sedan i 40 fyrkantiga bitar.
Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft