Gräddig citruspasta i två versioner

Gräddig citruspasta som är helt vegansk.

Havregrädde gör den här krämiga pastarätten helt vegansk. Gräddigheten passar perfekt ihop med citron och vitlök. Variera övriga ingredienser efter säsong.
03 maj, 2017

Receptet är hämtat ur kokboken ”Det goda gröna” (Norstedts) av Karoline Jönsson

– En av mina favoriträtter är den här enkla pastasåsen som jag gjorde om somrarna när squashplantan levererade squash på squash på squash … Sen tyckte jag så mycket om gräddigheten ihop med citron och vitlök att jag började variera råvarorna, berättar Karoline Jönsson.

Sommarvarianten

Gräddig citruspasta – sommarvarianten.

Gräddig citruspasta – sommarvarianten. Foto: Karoline Jönsson

4 personer

Du behöver:

2 zucchinier

1 gul lök

olja att steka i

1 tsk chiliflakes

2 vitlöksklyftor

2 dl havregrädde

1 citron, rivet skal

salt och svartpeppar

300 g pasta

¾ dl mandelspån

Gör så här:

Slanta zucchinin tunt. Skala och strimla löken. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs zucchini, lök och chiliflakes. När zucchinin börjar vattna sig tillsätts tunt skivad vitlök. Höj värmen och låt vätskan koka ur zucchinin och avdunsta från stekpannan.

Tillsätt havregrädden, rör om och låt koka några minuter till. Tillsätt rivet citronskal och pressa eventuellt också i lite citronsaft. Salta och peppra.

Koka pastan och vänd ner den i zucchiniröran. Rosta mandelspån i torr stekpanna och servera till.

Vintervarianten

Gräddig citruspasta – vintervarianten.

Gräddig citruspasta – vintervarianten. Foto: Karoline Jönsson

4 personer

Du behöver:

2 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

10 salviablad

salt och svartpeppar

7 stora blad grönkål

4 dl havregrädde

½ citron, saft och rivet skal

1 tsk chiliflakes

300–400 g spagetti

ev 1 dl vatten/kokspad

olivolja

1 krm riven muskotnöt

¾ dl mandelspån

Gör så här:

Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hacka salviabladen. Fräs allt på medelvärme i olja tillsammans med salt och svartpeppar tills löken börjar få färg.

Repa och finhacka grönkålen, tillsätt den till pannan och fräs tills grönkålen mjuknat lite. Tillsätt havregrädde, citronsaft och chiliflakes. Låt såsen sjuda medan spagettin kokar.

Blanda ner den kokta spagettin samt lite kokspad om det behövs och rör om så att allt fördelas väl. Ringla lite olivolja över och tillsätt citronskal och muskotnöt. Rosta mandelspån i torr stekpanna och servera till.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: