Nu är den exklusiva torsken skrei här!

Igår fick vi avnjuta en underbar lunch på Restaurangakademien. Det var skrei, skrei och lite mer skrei, för nu är den exklusiva torsken här! Det var kocken Stefan Karlsson som lagade upp rätterna till oss.
24 januari, 2014

Passa på att prova skrei om ni inte gjort det tidigare. Den fiskas utanför kusten i Nordnorge efter den vandrat ner från Barents Hav för att leka. Varje år vandrar de små ynglen upp till Barents hav för att hålla sig där till de är 5 år gamla, då är det dags att simma ner till kusten för att föröka sig. Så man fiskar skrei mellan januari till april, sen är det slutfiskat för året.

Här är rätterna vi fick prova igår:

20140124-120535.jpg
Sallad skagen på saltbakad och marinerad skreirygg med räkor, löjrom, picklad schalottenlök och mixad citron och dilldressing.
20140124-120545.jpg
Råmarinerad skreirygg med tomatjuice, crudite och mixad ostdressing.
20140124-120557.jpg
Stefan Karlssons White food – rotfrukter, skrei och en gräddsås med ansjovis.
20140124-120607.jpg
Stekt skrei med hummer och purjolök i varm hummergrädde med citronsky, potatiskroketter med svensk ost och klokött från hummern.