Gör perfekta pepparkakor – från grunden!

Att göra pepparkakor från grunden är både godare och roligare än att köpa färdiga. En perfekt aktivitet till luciahelgen! Låt fantasin flöda när du dekorerar dina kakor. Här bjuder vi på våra bästa recept på pepparkaksdeg och kristyr.
18 november, 2015
ROS_32552

Pepparkaksdeg: 

200 g smör

1 1⁄2 dl mörk sirap

3 dl strösocker

1 1⁄2 dl vispgrädde

1 msk malen ingefära

1 msk malen kanel

1⁄2 msk malen kryddnejlika

1⁄2 msk malen kardemumma

1 msk bikarbonat

10 dl vetemjöl

Gör så här:

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning.

Kristyr:

ca 1 äggvita

3 1/2–4 dl florsocker

ca 1 tsk citronsaft

Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till en fast kristyr. Känns den för lös så tillsätt extra florsocker och känns den för hård så tillsätt lite mer äggvita.

Sugen på att ta pepparkaksbakandet till en ny nivå? Här tipsar vi om hur lyckas med ditt pepparkakshus >>

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: