Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Gör din egen glass – 2 enkla recept

12 maj, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Gör din egen glass – 2 enkla recept
Satsa på ett iskallt uppdrag: att laga den allra godaste glassen själv. Inte svårt med dessa två toppenrecept!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
MojitoglassBrand logo
Mojitoglass

Med värmen så kommer suget efter glass! Och glass ska vi ha! Oavsett om du har en glassmaskin eller ej så är detta året du kommer göra din egen glass. Det är lättare än vad du tror och så otroligt gott!

Mango- och passionsfruktsstrutar

Frisk och syrlig sorbet. Saknas glassmaskin ska sorbeten röras minst en gång i timmen efter det att den ställs i frysen.

Gör dina egna mango- och passionsfruktsstrutar

4 portioner

Annons

Du behöver:

1 mogen mango eller 200 g fryst
6 passionsfrukter
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 msk citronsaft

Chokladkantade strutar:

50 g mörk choklad
4 strutar, våfflor
2 msk flerfärgat strössel

Gör så här:

  1. Skala mangon och skär köttet i tärningar. Mät upp 200 g mangokött. Halvera passionsfrukterna, skrapa ut fruktköttet och häll ner i en blenderkanna.
  2. Mixa passionsfruktsköttet i blender eller med stavmixer. Pressa massan genom en finmaskig sil så kärnorna sorteras bort. Mät upp 1 dl passionsfruktssaft.
  3. Mixa mango, passionsfruktssaft, socker, vatten och citronsaft till en slät massa. Se till att sockret lösts upp helt och att all mango är puread. Smaka av med mer citronsaft, smaken ska vara lätt syrlig.
  4. Starta glassmaskinen och häll ner sorbetmassan. Kör i ca 40 minuter, eller tills sorbeten börjar får fast konsistens. Fyll en frystålig behållare med sorbet, sätt på locket och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
  5. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Droppa ner lite smält choklad i botten på varje strut och doppa därefter strutarnas kant i smält choklad. Garnera med strössel och lägg strutarna på ett ark bakplåtspapper så chokladen får stelna.
  6. Ta ut sorbeten från frysen 10 minuter före servering. Forma sorbeten till kulor, fyll strutarna och servera genast.

Hallonparfait med rostade pekannötter

Parfait gör du utan glassmaskin och den blir extra god med läckra tillbehör.

Bjud på hallonparfait med rostade pekannötter

6 personer

Du behöver:

450 g hallon, ev frysta
1 ½ dl (150 g) strösocker
2 msk citronsaft
1 vaniljstång
1 dl (50 g) florsocker
4 äggulor
4 ½ dl vispgrädde

Hallonsås:

125 g hallon
1 msk florsocker
1 msk citronsaft

Rostade pekannötter:

100 g pekannötter
2 msk lönnsirap
¼ tsk flingsalt

Till servering:

2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g hallon
1 ½ Kitkat-choklad

Gör så här:

  1. Koka upp hallon, socker och citronsaft i en liten kastrull. Sänk till medelvärme och låt småkoka i 5 minuter. Pressa massan genom en finmaskig sil så kärnorna sorteras bort. Häll tillbaka den rena saften i kastrullen. Låt svalna i 30 minuter.
  2. Snitta vaniljstången, skrapa ut kärnorna och mosa ihop dem med florsocker. Vispa äggulor, vanilj och florsocker luftigt med elvisp. Vispa grädden i en annan skål.
  3. Vänd ner den avsvalnade hallonsaften i äggmassan. Vänd därefter försiktigt ner hallon- och ägg-blandningen i den vispade grädden. Använd en slickepott och vänd ihop till en slät och jämn kräm. Fyll en frystålig behållare med massan, sätt på lock och frys i minst 8 timmar.
  4. Mixa hallonen till såsen och pressa massan genom en finmaskig sil så kärnorna silas bort. Rör ner florsocker och citronsaft i hallonsaften och låt stå i kylen fram till servering.
  5. Värm ugnen till 200°. Blanda nötter och sirap i en skål, krydda med flingsalt och fördela nötterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 8–10 minuter, tills nötterna är spröda. Ta ut från ugnen och låt svalna helt. Hacka sedan grovt.
  6. Ta ut hallonparfaiten från frysen 5 minuter före servering. Vispa grädde med vaniljsocker. Fördela parfaiten i 6 höga glas. Toppa med grädde, färska hallon, hallonsås och rostade pekannötter. Stick ner en bit Kitkat i varje glas och servera.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons