Gör din egen havremjölk – enkelt grundrecept

Hemmagjord havremjölk.

Havremjölk är både gott och nyttigt. Med bara tre ingredienser kan du enkelt göra havremjölk hemma i köket. Allt du behöver är havregryn, vatten och en nypa salt.
09 oktober, 2016

Havremjölk är ett populärt alternativ till traditionell komjölk och marknaden erbjuder många bra sorter – men varför inte testa att göra din egen?

Grundrecept för havremjölk

Cirka 1 liter färdig dryck

Ingredienser:

4,5 dl havregryn

1,5 l vatten

1 nypa havssalt

Du behöver:

Silduk eller nötmjölkspåse

Blender

Tratt

Skål

Glasflaska till den färdiga mjölken

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser väl.

2. Sila den lätt skummig vätskan genom silduk eller nötmjölkspåse över en skål. Se till att krama ur så mycket vätska som möjligt.

3. Sätt tratten i glasflaskan och häll i din färdiga havremjölk. Förvara i kylskåpet. Färdig havremjölk håller cirka tre dagar.

Tips!

  • Du kan smaksätta din havremjölk med lite kokos, kanel, vaniljpulver eller söta den med agavesirap.
  • Havremassan som blir över kan användas till brödbak, i smoothien eller som ströbröd.

Testa också: Hemmagjord mandelmjölk

Hemmagjord mandelmjölk.

Hemmagjord mandelmjölk. Foto: Shutterstock

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: