Gnocchi med skogschampinjoner och hasselnötter

Recept på gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter

Peter Kam
Har du alltid velat göra egen pasta men fått för dig att det är svårt? Då är gnocchi något för dig. Det är enklare än vad du tror och så gott tillsammans med skogschampinjoner, karamelliserad rödlök och hasselnötter.
06 april, 2021

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter

Egen gnocchi är enkelt och roligt att göra och går mycket snabbare än du kan föreställa dig.

Gör din egen gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter
Peter Kam

4 portioner

Du behöver:

400 g mjölig potatis
4 stjälkar färsk timjan
4 dl (240 g) vetemjöl
½ tsk salt1 ägg
20 g smör till stekning

Svampfräs:

2 rödlökar
2 msk balsamicovinäger
1 tsk strösocker
40 g smör
1 vitlöksklyfta
250 g skogschampinjoner
1 stjälk färsk rosmarin
Salt och svartpeppar
½ dl hasselnötter
25 g parmesan

Garnering:

Röd oxalis eller andra färska örter

Gör så här:

1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala den medan den fortfarande är lite varm. Mosa eller pressa de skalade potatisarna så du får ett jämnt mos. Låt svalna. Hacka timjan fint och blanda ner i potatismoset i en stor djup skål. Sikta över mjöl och salt och blanda försiktigt ihop. Gör en hål i mitten av degen. Knäck ner ägget i hålet och arbeta in det med en gaffel. Arbeta ihop degen med händerna. Den ska vara mjuk men inte klistrig.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 1
Peter Kam

2. Dela degen och forma till 2 cm tjocka, långa rullar på ett mjölat bakbord. Dela rullarna i ca 1 cm stora bitar med en vass kniv. Tryck försiktigt med en gaffel på ena sidan av de små bitarna så de får ett randigt mönster.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 2
Peter Kam

3. Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull med lättsaltat vatten. Låt dem koka ytterligare ca 3 minuter efter att de flutit upp till ytan. Lyft sedan upp dem med en hålslev. Låt rinna av i ett durkslag.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 3
Peter Kam

4. Stek gnocchin spröd i lite smör i en stekpanna i ca 2 minuter på varje sida.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 4
Peter Kam

5. Skär rödlöken i mindre bitar. Stek rödlök, balsamico och socker i 10 g smör på låg värme i ca 10 minuter, tills löken karamelliserar. Rör om då och då.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 5
Peter Kam

6. Hacka vitlöken fint. Ansa champinjonerna och skär i kvartar. Stek svamp, vitlök och rosmarin i resterande smör i 5 minuter. Krydda väl med salt och peppar. Rosta hasselnötterna i en torr panna, tills höljet trillar av. Hacka nötterna grovt. Servera gnocchi med stekt svamp, karamelliserad lök och toppa med hasselnötter och riven parmesan. Garnera gärna med oxalis och servera.

Gnocchi med skogschampinjoner, rödlök och hasselnötter, steg 6
Peter Kam

Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm

Lättlagad svamppasta med gräddsås

Här har vi en ny pastafavorit!

6 lyxiga och lättlagade recept med svamp

Vad sägs om en lyxig soppa eller krämig gryta?

Gnocchi med salviasmör och valnötter

Det blir inte godare!