Gnocchi med hemgjord pesto
Krämigt och galet gott. Lyx på tallrik.
4 portioner
Du behöver:
400 g mjölig potatis
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
Pesto:
1 msk rostade pinjenötter
1 näve basilika
1 vitlöksklyfta
15 g parmesan
1 dl olivolja
1 sardellfilé i olja
1 citron
Till servering:
Parmesan
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala den medan den fortfarande är lite varm. Pressa de skalade potatisarna i potatispress eller genom en sil. Låt svalna. Sikta över mjöl och salt och blanda försiktigt ihop. Gör en hål i mitten av degen. Knäck ner ägget i hålet och arbeta in det med en gaffel. Arbeta ihop degen med händerna. Den ska vara mjuk men inte klistrig.
- Dela degen och forma till 2 cm tjocka, långa rullar på ett mjölat bakbord. Dela rullarna i ca 1 cm stora bitar med en vass kniv. Tryck försiktigt med en gaffel på ena sidan av de små bitarna så de får ett randigt mönster.
- Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Skölj och torka basilikan och skala vitlöksklyftan. Kör alla ingredienser, förutom citronen, i en blender till en grov pesto. Smaka av med citronsaft.
- Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull med lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan, och låt dem koka ytterligare ca 3 minuter efter det. Lyft ur dem med hålslev och lägg dem i en kastrull. Rör ner peston tillsammans med lite av kokvattnet till en krämig konsistens. Servera med färskriven parmesan.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth