Gnocchi med hemgjord pesto

Recept på gnocchi med hemgjord pesto

Columbus Leth
Att göra sina egna gnocchi är inte så svårt som många kanske tror. Servera med en hemgjord pesto och succén är given!
10 januari, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Gnocchi med hemgjord pesto

Krämigt och galet gott. Lyx på tallrik.

Så gör du gnocchi med hemgjord pesto
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

400 g mjölig potatis
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg

Pesto:

1 msk rostade pinjenötter
1 näve basilika
1 vitlöksklyfta
15 g parmesan
1 dl olivolja
1 sardellfilé i olja
1 citron

Till servering:

Parmesan

Gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala den medan den fortfarande är lite varm. Pressa de skalade potatisarna i potatispress eller genom en sil. Låt svalna. Sikta över mjöl och salt och blanda försiktigt ihop. Gör en hål i mitten av degen. Knäck ner ägget i hålet och arbeta in det med en gaffel. Arbeta ihop degen med händerna. Den ska vara mjuk men inte klistrig.
  2. Dela degen och forma till 2 cm tjocka, långa rullar på ett mjölat bakbord. Dela rullarna i ca 1 cm stora bitar med en vass kniv. Tryck försiktigt med en gaffel på ena sidan av de små bitarna så de får ett randigt mönster.
  3. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Skölj och torka basilikan och skala vitlöksklyftan. Kör alla ingredienser, förutom citronen, i en blender till en grov pesto. Smaka av med citronsaft.
  4. Koka gnocchin i omgångar i en stor kastrull med lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan, och låt dem koka ytterligare ca 3 minuter efter det. Lyft ur dem med hålslev och lägg dem i en kastrull. Rör ner peston tillsammans med lite av kokvattnet till en krämig konsistens. Servera med färskriven parmesan.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth