Glöm öl och snaps! Hitta rätt vin till julmaten

Glöm öl och snaps! Hitta rätt vin till julmaten

Julmat måste inte passas ihop med julöl och snaps. Våga testa de här tipsen på smakkombinationen vin och julmat och ge julbordet en ny dimension.
29 november, 2019

Julbordet brukar dofta minst lika mycket julmust, julöl och kryddig snaps som mat. Men måste det vara så? Kanske inte.

Visste du att det går lika bra att dricka vin till julbordet som något annat? I alla fall om man matchar rätt.

Hur du ska matcha julbordet och vinet

Nu är det godaste kanske inte att ta fram första bästa rödvin och köra det till julbordet rakt över, det finns bättre sätt att göra det på.

– Målet när vin ska matchas med en maträtt är att de ska komplettera varandra, en riktlinje är att vinet bör vara i samma smakintensitet som maten. Det får även ha en högre syra och sötma än maten för att skapa en fin balans. När du väl börjar bekanta dig med olika viner kommer du bli säkrare och kan experimentera mer. Ibland är de mest oväntade smakkombinationerna de bästa, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

6 smakkombinationer med julmat och vin

Korka upp champagnen, nu blir det Janssons frestelse! Låter det märkligt? Kanske nu, men om du testar kan julmaten få en ny dimension.

1. Champagne och Janssons frestelse

Janssons karaktäristiska sälta och krämighet tillsammans med champagnens uppfriskande syra kompletterar varandra perfekt.

2. Provencalsk rosé och sill

Den klassiska inlagda sillen passer ljuvligt ihop med ett lätt krispigt men ändå fruktigt vin som en provencalsk rosé.

3. Pinotage och julskinka

Gör succé genom att matcha den salta och saftiga julskinkan med ett kryddigt och rökigt vin som även har en antydan av fruktsötma med mjuka tanniner. Testa en praktfull pinotage eller en vit pinot gris.

4. Côtes du Rhône och rödbetssallad

Rödbetssalladens sötma och syra passar oväntat bra ihop med ett kryddigt och mustigt vin. Detsamma gäller vörtbröd som gärna kombineras med ett glas Côtes du Rhône.

5. Riesling och köttbullar

Ett djupt och friskt Rieslingvin med fina mineraltoner tillsammans med salta och kryddpeppriga köttbullar skapar en svårslagen smakexplosion. Likaså om du använder dig av vegetabilisk färs.

6. Gewurztraminer och griljerad rotselleri

För den som inte äter julskinka är griljerad rotselleri ett populärt vegetariskt alternativ. Det paras bra ihop med ett vit blommigt vin av djup och söt karaktär.

 

Läs mer:

Glöet släpper en vit och en röd glubbel

Stockholms Bränneri lanserar ny gin och tonic-glögg

Nu kommer årets Gin och tonic-glögg! Så smakar den