Glassbakelse med citron och maräng

Glassbakelse med citron och maräng.

Flott och mycket god dessert med glass och maräng. Till fyllningen kan du använda ladyfingers eller bitar av sockerkaka. Ser mer avancerat ut än vad det är!
19 februari, 2018

6 personer

Du behöver:

4 obesprutade citroner

400 g söt kondenserad mjölk

2 äggulor

5 dl grädde

24 st ladyfingers eller bitar av sockerkaka

Maräng:

2 äggvitor

1 ¼ dl socker

Gör så här:

Finriv skalet (bara det gula) från citronerna och pressa saften från 2 av dem. Rör samman skal och saft med kondenserad mjölk och äggulor till en jämn smet, vispa inte. Vispa grädden och vänd försiktigt ner äggcrèmen.

Klä en avlång sockerkaksform med plastfolie, låt den hänga över kanterna. Pressa saften från de 2 resterande citronerna i en skål och doppa ladyfinger-kakorna i den. Lägg ett lager glassmet i botten, fyll på med 8 ladyfingers och varva tills du avslutar med ett lager glassmet. Täck formen med plastfolien som hänger över kanterna och ställ i frysen i minst 6 timmar.

Ta ut 10 minuter innan servering och gör marängtäcket runt glassen. Vispa äggvitorna vita och fluffiga i en torr skål, tillsätt sockret lite i taget tills du får en blank och fin maräng. Ta glassen ur formen och lägg upp på ett fat. Bred marängen över glassen och gratinera den med hjälp av en gasolbrännare. Servera genast.

Glassbakelse med citron och maräng.

Glassbakelse med citron och maräng.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft